Για τουλάχιστον τρία έτη στην Ελλάδα το ΔΝΤ

Για τουλάχιστον τρία έτη στην Ελλάδα το ΔΝΤ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη χθεσινή συμφωνία. Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επισημαίνει: «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εργασθεί με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να προχωρήσει αυτή η σημαντική προσπάθεια». Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε το εκτελεστικό συμβούλιο από τις Βρυξέλλες, χθες το πρωί, για τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Η τελευταία, όμως, θεωρείται πολύπλοκη τεχνικά και δύσκολη πολιτικά από στελέχη του διεθνούς οργανισμού, ενώ αβέβαιη είναι η αντίδραση του συμβουλίου στο αίτημα για τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Οπως γίνεται σαφές στη συμφωνία, τα κράτη-μέλη που ζητούν πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα πρέπει να έχουν πρόγραμμα και από το ΔΝΤ. Καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2016, οι Ευρωπαίοι επέμεναν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει και νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ για να συμβαδίσει με το νέο ευρωπαϊκό, το οποίο θα έχει τριετή διάρκεια. Η συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ πολύ δύσκολα θα περάσει από το εκτελεστικό του συμβούλιο, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά μόνο μία παρόμοια δέσμευση με εκείνη του 2012: θα γίνει αν χρειασθεί, και εφόσον η Ελλάδα ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα. Λόγω τεχνικών προβλημάτων στη χθεσινή τηλεφωνική ενημέρωση των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου, η κ. Λαγκάρντ άλλαξε το πρόγραμμά της και επιστρέφει άμεσα στην Ουάσιγκτον, ώστε η ενημέρωση να γίνει από κοντά σήμερα, αν το θελήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Brussels Group ζήτησε από το ΔΝΤ νέα μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, η οποία να υποθέτει, μεταξύ άλλων, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτήν, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα εκτοξευθεί, καθώς το χρέος υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 82-89 δισ. ευρώ, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητά του. Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς οι Ευρωπαίοι αποκλείουν το κούρεμα, η πρόταση του προσωπικού του ΔΝΤ είναι να παραταθούν οι λήξεις των δανείων σε βάθος 60 χρόνων, ώστε αυτό να απομειωθεί φυσικά. Η Αθήνα, τέλος, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ότι η μη καταβολή των δόσεων δεν είναι εχθρική ενέργεια και ότι θα συνεργασθεί μαζί του για να λυθεί το πρόβλημα, στο πλαίσιο και της χθεσινής συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή