Νέα φορολογικά μέτρα 4 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέα φορολογικά μέτρα 4 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να αποφεύχθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες της εξόδου από την Ευρωζώνη με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ωστόσο αύριο Τετάρτη (15 Ιουλίου) η ελληνική Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα πακέτο σκληρό μέτρων που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιβαρύνει το σύνολο των φορολογουμένων καθώς και τις επιχειρήσεις.

Τα περισσότερα μέτρα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και ορισμένα εξ αυτών θα ισχύσουν αναδρομικά, όπως για παράδειγμα ο φόρος πολυτελείας και η εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα ενσωματωθούν, όπως όλα δείχνουν, οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό κείμενο μέτρων και αφορούν στην κατάργηση των επιδοτήσεων των αγροτών και των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν, οι αλλαγές στη ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες κ.λπ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η κυβέρνηση να «περάσει» στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Ιουλίου αρκετές διατάξεις, δεδομένου ότι θα τεθούν αργότερα σε εφαρμογή. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στα δύο νομοσχέδια προβλέπουν:

– ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου. Τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται στο 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι νέοι συντελεστές που θα τεθούν σε ισχύ διαμορφώνονται ως εξής:

• ΦΠΑ 23% όπου μεταφέρονται η εστίαση – catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, καθώς και ασφαλιστικά συμβόλαια.

• ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση, αλλά όχι αποχέτευση.

• ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

• ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Καταργείται το ειδικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%. Το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί ενδεχομένως στα απομακρυσμένα νησιά μέχρι το τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων, θα καταργηθεί και σε αυτά. Οι νέοι συντελεστές στα νησιά καθώς και στα ξενοδοχεία δεν είναι γνωστό εάν θα εφαρμοστούν άμεσα ή από τον τον Οκτώβριο του 2015.

Με τις αλλαγές αυτές έρχονται επιβαρύνσεις, λόγω των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους με στόχο την είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ ετησίως. Από τις αλλαγές που επέρχονται θα ακριβύνουν κατά 8,84% τουλάχιστον οι τιμές σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στα εστιατόρια. Επίσης, θα αυξηθούν οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 4,22%.

– Εισφορά Αλληλεγγύης: Το σχέδιο προβλέπει αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Στόχος είναι η είσπραξη 470 εκατ. ευρώ.

– Φόρος πολυτελείας: Αυξάνεται αναδρομικά από το 10% στο 13%. Προσδοκώμενα έσοδα 50 εκατ. ευρώ

– Αγρότες: Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος) και των επιδοτήσεων.

Στο 28% ο φόρος στα εταιρικά κέρδη

Την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης κατά δύο μονάδες για τις επιχειρήσεις, από το 26% στο 28%, και την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν στο πρώτο κύμα των μέτρων που θα έρθει στη Βουλή θα περιλαμβάνονται οι ανωτέρω διατάξεις, ωστόσο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28% το 2015, με τα έσοδα υπολογίζονται στα 450 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο και εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος ή προκύψει υστέρηση τα έσοδα του Δημοσίου που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές, ο συντελεστής θα ανέβει στο 29%, προσθέτοντας στον κρατικό κορβανά επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις Α.Ε. (για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες) από 80% που είναι σήμερα και για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)  που λειτουργούν στην Ελλάδα ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μας, οι οποίες σήμερα προκαταβάλλουν το 55%. Πάντως, τα μέτρα αυτά αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται αρκετές να αναγκασθούν να προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών και προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πλαφόν 25% για το ακατάσχετο στους μισθούς και τις συντάξεις και μειώνεται το όριο των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις τις συνθήκες διαβίωσης.

Αλλαγές σχεδιάζονται και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επίσης έχουν ζητήσει και έχει συμπεριληφθεί στην ελληνική πρόταση αλλαγή στα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα, τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς. Αγνωστο παραμένει εάν θα νομοθετηθούν επιπλέον μέτρα που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό στην περίπτωση αποκλίσεων. Σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης στα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με στόχο άντληση εσόδων 160 εκατ. και αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35% για τα ποσά άνω των 12.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή