Πρόωρες κάλπες στην ΠΓΔΜ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 2016 κατέληξαν  χθες οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, προσβλέποντας στην επίλυση της πολιτικής κρίσης, ύστερα από συνάντηση στα Σκόπια με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον εννέα ώρες. «Με τη συμφωνία ανοίγουν οι πόρτες προς την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Χαν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Αϊβο Οράβ, μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, Νικόλα Γκρουέφσκι, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, του Αλί Αχμέτι, αρχηγού του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, και του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο επίσης συμμετέχων στη συνάντηση, ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χόουιτ, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε.

Η προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης για τη λήξη του πολιτικού αδιεξόδου που πλήττει την ΠΓΔΜ οδήγησε σε συμφωνία την τελευταία στιγμή, καθώς το αίσθημα απογοήτευσης ήταν κυρίαρχο. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο επίτροπος της Ε.Ε., δυσαρεστημένος με την εξέλιξη των συζητήσεων, ετοιμάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, αλλά μεταπείσθηκε εγκαίρως. Αν και οι Γκρουέφσκι και Ζάεβ ερμήνευσαν διαφορετικά το αποτέλεσμα της συμφωνίας, εξέφρασαν αμφότεροι τις ευχαριστίες τους προς τη διεθνή κοινότητα για τη συμβολή της στις διαπραγματεύσεις.

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Μπουσάτι χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η πολιτική τάξη συμφώνησε να κινηθεί προς τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεχάρη τον Ευρωπαίο επίτροπο Χαν για την επιτυχή του διαμεσολάβηση.

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη, ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι θα υποβάλει την παραίτησή του στα τέλη του τρέχοντος έτους. Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE. Ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 μέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελέσει κανόνα και για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μελλοντικά στην ΠΓΔΜ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δεχθούν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διενεργήθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και από τότε απέχει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Για τις 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία θα ενταχθεί και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ζάεβ, αναλαμβάνοντας τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, ενώ από αυτήν θα επιλεγούν και τρεις υφυπουργοί. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για την 24η Απριλίου 2016.

Ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι εκτιμά ότι το κόμμα του θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά με μεγάλη διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι με την επίτευξη συμφωνίας τήρησε την υπόσχεσή του προς τους πολίτες της χώρας να οδήγησει σε παραίτηση τον Γκρουέφσκι. Ο Ζάεβ σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή