Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο

Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα σε εφαρμογή, και συγκεκριμένα από την ψήφιση του νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα τεθούν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που οδηγούν στην αύξηση των τιμών σε δεκάδες προϊόντα, αλλά και σε πλήθος υπηρεσιών. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο ανεπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου, και εν συνεχεία για τα λιγότερα ανεπτυγμένα από την 1η Ιουνίου 2016. Για τα απομακρυσμένα νησιά θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και την αύξηση του φόρου πολυτελείας. Επίσης, προβλέπει και την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% από 26% που είναι σήμερα, καθώς και της προκαταβολής φόρου στο 100% από 80% που είναι σήμερα για μεγάλες επιχειρήσεις και στο 75% για τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει μέτρα ύψους 3,620 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής:

• ΦΠΑ. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 2,39 δισ. ευρώ ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 795 εκατ. το 2015. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, περιορίζονται οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ενώ για αυτά που υπάρχει ειδική πρόβλεψη  (πλέον μόνο φάρμακα και εμβόλια για τον άνθρωπο, βιβλία συγκεκριμένων δασμολογικών κλάσεων, εφημερίδες, περιοδικά και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων), ο συντελεστής ορίζεται στο 6% από 6,5%. Ενδεικτικά, στα αγαθά και υπηρεσίες που μετατάσσονται από τον μειωμένο (13%) στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) περιλαμβάνονται τα άνθη, ο καφές, το τσάι, διάφορα έλαια και λίπη, η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, η εκμετάλλευση καφενείων, εστιατορίων κ.λπ., ενώ η διαμονή σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.λπ. μετατάσσεται από τον συντελεστή 6,5% στον συντελεστή 13%. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται άμεση εφαρμογή για τα ξενοδοχεία, αλλά ύστερα από τις αντιδράσεις ξενοδόχων, ενδέχεται να αλλάξει.

Επίσης, παύει η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου, καταργούνται σταδιακά οι ισχύοντες σήμερα για τα νησιά μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές ΦΠΑ. Ειδικότερα, καταργούνται από 1.10.2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.

Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, ορίζονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά. Σημειώνεται ότι όλες οι αναπροσαρμογές στα νησιά θα γίνουν με την ψήφιση του νόμου, εκτός από τις αλλαγές στα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι στα ξενοδοχεία ο ΦΠΑ που θα ανέλθει στο 13% θα εφαρμοστεί άμεσα.

Η μεταφορά σειράς προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές αναμένεται να δημιουργήσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. Συγκεκριμένα, θα ακριβύνουν κατά 8,8 οι τιμές σε ορισμένα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφές, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.). Επίσης αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί και ο ΦΠΑ στα εστιατόρια.

• Φόρος πολυτελείας. Υπολογίζονται έσοδα 48,5 εκατ. ευρώ. Με τις νέες διατάξεις επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από τον φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο.

Επίσης αυξάνεται ο επιβαλλόμενος φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) στο 13% (από 10%) επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2015 και μετά.

• Εισφορά αλληλεγγύης. Αναμένονται έσοδα 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 221 εκατ. ευρώ). Η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής:

• Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής επανέρχεται στο 2% (δηλ. όπως ίσχυε έως και το 2014, από 1,4% που ισχύει σήμερα).

• Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 4% (από 2,1% που ίσχυε από το 2015).

• Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 6% (από 2,8% που ίσχυε από το 2015).

• Για εισοδήματα από 500.001 και άνω ο συντελεστής αυξάνεται στο 8% (από 2,8% που ίσχυε από 2015).

• Ασφάλιστρα. Αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

Υπολογίζονται έσοδα 75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή