Σκηνικό έντασης στη Βουλή

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα από νωρίς το πρωί ώς τα μεσάνυχτα, στις συνεδριάσεις τόσο των επιτροπών όσο και της Ολομέλειας, άρχισε, εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών. Αρνητική πρωταγωνίστρια τόσο σε αυτές τις συνεδριάσεις όσο και στο παρασκήνιο –όπου διεξάγονταν υπηρεσιακές και άλλες συναντήσεις αναφορικά με τον προγραμματισμό των διαδικασιών– αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά η πρόεδρος της Βουλής, καθώς όχι μόνο εκδήλωσε την πολιτική της διαφωνία, αλλά και προσπάθησε ώς το τέλος να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για έγκαιρη ψήφιση του «καυτού» σχεδίου νόμου.

Πέραν των χειρισμών της προέδρου της Βουλής, στις πολύωρες διαδικασίες εντός και εκτός αιθουσών συνεδριάσεων, κυριάρχησαν: Πρώτον, ο εμφανής «διχασμός» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, η θορυβώδης και διαρκής παρέμβαση της Χρυσής Αυγής που ήθελε να εμφανιστεί ως η δήθεν συνεπής και μοναδική «αντιμνημονιακή» φωνή, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε και τον «συντονισμό» της με χειρισμούς της κ. Κωνσταντοπούλου όσον αφορά τα «διαδικαστικά». Τρίτον, η διακομματική διάθεση να ασκηθεί οξύτατη κριτική στον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν παρών αυτή τη φορά στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον στις συζητήσεις όλων ήταν από την αρχή το να διαφανεί στο τέλος πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας: άπαντες συνέδεαν στις συζητήσεις τους το θέμα αυτό με το ευρύτερο πολιτικό ζήτημα της επιβίωσης της κυβέρνησης που ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές.

Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, πολιτική συζήτηση έγινε –έστω περιορισμένα– στην πρωινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς το βράδυ στην Ολομέλεια μίλησαν μόνο οι εισηγητές και εκ των πολιτικών αρχηγών ο Ν. Μιχαλολιάκος.

«Η Κυριακή στις Βρυξέλλες ήταν η δυσκολότερη ημέρα της ζωής μου», πρόλαβε να πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, που δέχθηκε κριτική και από τον προκάτοχό του. «Δεν ξέρω αν έκανα σωστή επιλογή. Η συμφωνία θα φανεί αν είναι βιώσιμη», σημείωσε, τονίζοντας πάντως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο κ. Π. Λαφαζάνης επέμενε σε κάθε ευκαιρία (δηλώσεις στις κάμερες, σε «πηγαδάκια» στο Περιστύλιο κ.λπ.) ότι η συμφωνία πρέπει να απορριφθεί ως καταστροφική, από του βήματος του ομιλητή ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για μια «επώδυνη αλλά αναγκαστική συμφωνία» και για «συνθηκολόγηση» που επελέγη προκειμένου να «αποφευχθεί μια νέα ανθρώπινη κρίση, μια ανθρώπινη τραγωδία».

Για «επώδυνη συμφωνία που πρέπει να ψηφιστεί» έκανε λόγο ο κ. Χρ. Σταϊκούρας (Ν.Δ.). Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, «αλλά την ανάγκη ψήφισής του». Και συνέχισε: «Πρέπει να αντιταχθούμε στην προσπάθεια, απέξω και από το εσωτερικό, να είναι η σημερινή κυβέρνηση μια παρένθεση. Στις μάχες, μερικές φορές, επιτρέπεται να υποχωρήσεις ή και να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς».

«Η Αριστερά φέρνει το επαχθέστερο των Μνημονίων», είπε από την πλευρά του ο Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.).

«Τα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία δεν θα είναι τα τελευταία», υποστήριξε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Γνωστός για τη διαφωνία του, ο κ. Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι λέει ένα μεγάλο «όχι» στην κατάπτυστη συμφωνία, αν και –κατά τ’ άλλα– δήλωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πουν “όχι” σε αυτόν τον εκβιασμό», είπε και πρόσθεσε: «Το “όχι” δεν είναι χτύπημα στην κυβέρνηση».

Ενόψει των αναμενόμενων ώς εκείνη την ώρα διαρροών, ο κ. Ν. Μηταράκης (Ν.Δ.) μίλησε για «πολιτικά δειλούς». Στην παρέμβασή του ο κ. Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε ότι «ο λόγος της κ. Κωνσταντοπούλου θυμίζει τον πατροκτόνο που ζητάει επιείκεια επειδή είναι ορφανός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή