Καταδίκη του «λογιστή» για το Ολοκαύτωμα

Καταδίκη του «λογιστή» για το Ολοκαύτωμα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΝΕΝΜΠΕΡΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ). Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε ο 94χρονος «λογιστής του Αουσβιτς», κατά κόσμον Οσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη θανάτωση τουλάχιστον τριακοσίων χιλιάδων Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς – Μπίρκεναου. Ο καταδικασθείς παρακολούθησε μάλλον ήρεμος την ανάγνωση της ετυμηγορίας με τα χέρια σταυρωμένα και κοιτάζοντας ολόγυρα στη δικαστική αίθουσα. Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο Γκρένινγκ έφυγε από την αίθουσα με το κεφάλι σκυφτό. Πρόκειται, πάντως, να παραμείνει ελεύθερος μέχρις ότου τελικά αποφασιστεί πόσο χρόνο φυλάκισης πρόκειται να εκτίσει σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι ο Γκρένινγκ δεν σκότωσε κανέναν, αλλά εργάστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Πολωνίας και ήταν αυτός που έψαχνε τις αποσκευές των Εβραίων που έφταναν με τα τρένα στο Αουσβιτς και αφαιρούσε και ξεχώριζε τα χαρτονομίσματα που έβρισκε μέσα. Με τον τρόπο αυτό, όπως έκρινε το δικαστήριο, συνέβαλε στις προσπάθειες του ναζιστικού καθεστώτος που ευθύνεται για τη θανάτωση εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων.

Η δίκη άγγιξε ένα ζήτημα που απασχολεί τη γερμανική συλλογική συνείδηση. Είναι, άραγε, υπεύθυνοι για τα φρικώδη εγκλήματα των ναζί άνθρωποι που συνέδραμαν το καθεστώς, έστω και κατ’ ελάχιστον, παρότι δεν συμμετείχαν ενεργά στο Ολοκαύτωμα;

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φραντς Κόμπις, ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση, «ο κ. Γκρένινγκ δεν είναι ένα τέρας. Είχε αναζητήσει έναν ευκολότερο δρόμο για να μην καταλήξει να πολεμά στο μέτωπο. Είχε διαλέξει μια ασφαλή εργασία γραφείου. Αυτό, όμως, που εσείς θεωρείτε ηθικό βάρος ή που περιγράφετε λέγοντας ότι “ήταν ένα απλό γρανάζι της ναζιστικής μηχανής” είναι ακριβώς αυτό που ο νομοθέτης θεωρεί συνέργεια σε φόνο».

Ο Γκρένινγκ, αξίζει να σημειωθεί, έχει αναλάβει την ηθική ευθύνη των πράξεών του, αλλά περίμενε από το δικαστήριο να αποφασίσει όσον αφορά και την ποινική ευθύνη. Οι εβραϊκές οργανώσεις έκαναν δεκτή με ενθουσιασμό την απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή