Βάσει σχεδίου οι επιθέσεις των αναρχικών

Βάσει σχεδίου οι επιθέσεις των αναρχικών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένο σχέδιο δράσης, παρόμοιο με εκείνο που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις γενικευμένες ταραχές της 12ης Φεβρουαρίου 2012, «είδε» η ΕΛ.ΑΣ. στα επεισόδια της Τετάρτης, στην πλατεία Συντάγματος.

Αρμόδιοι αξιωματικοί έλεγαν χθες ότι οι ομάδες των αντεξουσιαστών που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια είχαν σκοπό να επιτεθούν σε κυβερνητικά κτίρια και κυρίως στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών. Προσέθεταν ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό χάρη στον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ και στην κινητοποίηση του συνόλου των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ. Σύμφωνα με πηγή της Ασφάλειας Αττικής, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα του αναρχικού – αντεξουσιαστικού χώρου, ανάμεσα στα οποία και πρόσωπα που έχουν στο παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για τρομοκρατική δράση. Από το σύνολο των μελών του «μαύρου μπλοκ», στα επεισόδια πρωτοστάτησαν περίπου 300 άτομα, που εκτόξευσαν πάνω από 50 βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών. Αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας περισυνέλεξαν χθες από το Σύνταγμα σακούλες με 11 άθικτες βόμβες μολότοφ και από το Ζάππειο σάκους με πέτρες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης στο Σύνταγμα, οι 1.000 αντεξουσιαστές που είχαν νωρίτερα συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες των 30 – 50 ατόμων και μετά την έναρξη των επεισοδίων, λίγο μετά τις 9 μ.μ., εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά των αστυνομικών. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τη στιγμή που δύο ομάδες κουκουλοφόρων εκτόξευαν βόμβες μολότοφ κατά διμοιριών μπροστά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και στην οδό Οθωνος, δύο άλλες ομάδες κινούνταν μέσω των οδών Μητροπόλεως και Ερμού προς το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να το πυρπολήσουν. Εμποδίστηκαν και καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» είχαν συγκεντρωθεί στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με απώτερο σκοπό να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς και να κινηθούν προς το Περιστύλιο της Βουλής. Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, τέσσερα μέλη της ίδιας ομάδας προσήχθησαν από την πλατεία Κουμουνδούρου καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σκόπευαν να κάνουν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για το σχέδιο κατάληψης των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος από αναρχικούς είχε ειδοποιηθεί εγγράφως η ΓΑΔΑ από την Αντιτρομοκρατική.

Ως ύποπτα για συμμετοχή στα επεισόδια και επιθέσεις κατά των αστυνομικών προσήχθησαν 39 άτομα και τελικά συνελήφθησαν 14. Πρόκειται για 12 Ελληνες 18 έως 41 ετών, έναν υπήκοο Αλβανίας κι έναν 48χρονο Ιταλό υπήκοο. Ο τελευταίος έχει συλληφθεί ξανά το 2013 για επιθέσεις κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια και την Τετάρτη εντοπίστηκε στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους να μεταφέρει μέσα σε σάκο ένα πλαστικό μπετόνι με βενζίνη και πέντε γυάλινα σφραγισμένα μπουκάλια που φέρεται να αποτελούν ιδιόμορφη μετεξέλιξη των βομβών μολότοφ, καθώς περιέχουν θραύσματα μετάλλων και άλλα αιχμηρά αντικείμενα σε κενό αέρος. Θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω επεξεργασία. Ενα ακόμη άτομο, 21 ετών, συνελήφθη στις 3.15 τα ξημερώματα της Πέμπτης με την κατηγορία ότι πέταξε βόμβα μολότοφ εναντίον διμοιρίας στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα με όσα εκτυλίσσονταν στο Σύνταγμα, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 12 αλλοδαπούς που εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή στο κέντρο της πρωτεύουσας έκαναν γκράφιτι σε συρμούς του ηλεκτρικού στον σταθμό του Θησείου. Τέλος, διεξάγεται έρευνα σε βάρος αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να κάνει χειρονομίες κατά διαδηλωτών.

Χθες, πάντως, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μία φορά ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή