Ο πρώτος πρόεδρος που επισκέπτεται ομοσπονδιακή φυλακή

Ο πρώτος πρόεδρος που επισκέπτεται ομοσπονδιακή φυλακή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ομοσπονδιακή φυλακή του Ελ Ρίνο, να συναντήσει, αλλά και να συνομιλήσει με κάποιους κρατουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινές για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και να τους τονίσει ότι, κάλλιστα, και ο ίδιος θα μπορούσε να βρισκόταν στη θέση τους αν δεν υπήρχαν ορισμένα προνόμια που είχε μεγαλώνοντας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τους αξιωματούχους του σωφρονιστικού καταστήματος, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού στις φυλακές, κάτι που αποτελεί, άλλωστε, και δέσμευση της μεταρρύθμισης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που επιθυμεί να περάσει.

Κατά την επίσκεψή του, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε ένα κελί στο Μπλοκ Β της φυλακής και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με έξι φυλακισμένους που του διηγήθηκαν την ιστορία τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους κρατουμένους, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε: «Αυτοί οι νέοι άνθρωποι έκαναν κάποια λάθη που δεν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έκανα εγώ. Η διαφορά μας έγκειται στο ότι αυτοί δεν διέθεταν τη δομή υποστηρίξης, τις δεύτερες ευκαιρίες, αλλά και τους απαραίτητους πόρους που θα τους επέτρεπαν να επιβίωναν των σφαλμάτων τους».

Το Ελ Ρίνο, αξίζει να σημειωθεί, είναι ένα σωφρονιστικό κατάστημα μέσης ασφαλείας. Ο Ντέιβιντ Φάτι, διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Αμερικανικής Ενωσης Ατομικών Δικαιωμάτων, επισήμανε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δεν του αποκάλυψε τα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι ο μεγάλος συνωστισμός, αλλά και η μακρά παραμονή στην απομόνωση, πρακτικές οι οποίες είναι συχνές στις φυλακές υψίστης ασφαλείας».

«Δεν πρόκειται ο πρόεδρος να δει την αυστηρότητα και τους περιορισμούς, αλλά ούτε και τα μεγαλύτερα προβλήματα του ομοσπονδιακού σωφρονιστικού συστήματος», κατέληξε ο Φάτι τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αξίζει συγχαρητηρίων που δεν δίστασε να επισκεφθεί τη φυλακή και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα προβλήματα των φυλακισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή