Μέρκελ: Δικαίωμά μας να συζητούμε ακόμη και σενάρια προσωρινού Grexit

Μέρκελ: Δικαίωμά μας να συζητούμε ακόμη και σενάρια προσωρινού Grexit

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πάνω από 50 αντιρρησίες το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Α. Μέρκελ και πάνω από 20 το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα δώσει σήμερα η γερμανική Βουλή, με απόφαση της ολομέλειάς της, το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Χθες, η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU/CSU).

«Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μας να εξετάζουμε και να συζητούμε κάθε δυνατή επιλογή για μια τέτοια κατάσταση», είπε, σύμφωνα με στέλεχος του CDU/CSU.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα έγγραφα και τις πληροφορίες που διαβίβασε χθες στις κοινοβουλευτικές ομάδες και τις επιτροπές της Βουλής ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδιάρθρωση ή κούρεμα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, που υπογράφει το έγγραφο, στις πολιτικές των τελευταίων 12 μηνών, «που οδήγησαν σε μια χαλάρωση των πολιτικών μέτρων». Σε αυτό το φόντο, υπάρχει η ετοιμότητα, σε συνδυασμό με ένα μελλοντικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, να εξετασθούν πιθανά μελλοντικά μέτρα (αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων).

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτηθεί από το «κατά πόσο θα υλοποιηθούν με πληρότητα τα μέτρα του νέου προγράμματος και ύστερα από μια πρώτη εξέταση». Αυτή η εξέταση θα γίνει το φθινόπωρο του 2015. Από τη διαδικασία αυτή αποκλείεται ένα κλασικό «κούρεμα» του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι 82 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την Επιτροπή) έως 86 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το ΔΝΤ). Κεντρικό σημείο των επιλογών της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προϋπόθεση για να εγκρίνει η γερμανική κυβέρνηση το πρόγραμμα –σε μία δεύτερη φάση– είναι το κατά πόσο η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για συμμετοχή χρηματοδότησης στο ΔΝΤ. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει στα μέσα Αυγούστου. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτή τη δόση, θα μπορούσε, όμως, να το κάνει σε δεύτερη φάση, αφού εξετασθεί η βιωσιμότητα του χρέους και ληφθούν τα μέτρα, στα οποία φαίνεται ότι όλα τα κόμματα της γερμανικής Βουλής –τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση– συμφωνούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή