Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, λιγότερα δάνεια

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, λιγότερα δάνεια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίπτωση που είχε στον τραπεζικό δανεισμό η αύξηση των ελαχίστων ορίων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υποβοηθήσει την ανάπτυξη.

Η Κομισιόν έχει στόχο να προσδιορίσει αν και κατά πόσον οι αυστηρότεροι κανονισμοί για την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχουν υπονομεύσει την ικανότητά τους να δανείζουν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ειδικότερα για την επίπτωση που είχε η αύξηση των κεφαλαιακών ορίων στον δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τομείς που και οι δύο θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να ενίσχυση της ανάπτυξης. «Είναι ορθό να ρωτήσουμε κατά πόσον οι κανόνες είχαν ακούσιες επιπτώσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Τζόναθαν Χιλ. «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης κινδύνου και της επίτευξης της ανάπτυξης», προσέθεσε. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οι κανονιστικές αρχές τριπλασίασαν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να έχουν οι τράπεζες, με σκοπό να τις αναγκάσουν να ενισχύσουν τις άμυνές τους και να μη χρειαστούν ξανά διάσωση από τους φορολογουμένους. Τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας πριν από την κρίση είχαν υποχωρήσει τόσο χαμηλά ώστε για παράδειγμα η Royal Bank of Scotland (η οποία διασώθηκε από τη χρεοκοπία εις βάρος των Βρετανών φορολογουμένων) έχει ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια 4%, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που δάνειζε διέθετε κεφάλαια ύψους μόλις 4 ευρώ. Είναι προφανές ότι με τόσο μικρά περιθώρια είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να προκληθεί τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τους νέους νόμους που υιοθέτησε η Ε.Ε., μετά την κρίση, το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας ορίζεται πλέον στο 8%, ενώ υπό ορισμένες συνθήκες το όριο μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί.

Παράλληλα, η Ε.Ε. προσπαθεί αν δημιουργήσει μια ένωση αγορών κεφαλαίου στην προσπάθειά της να υπάρξει αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων. Καθώς οι τράπεζες περιόριζαν τον δανεισμό, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στράφηκαν στις αγορές ομολόγων για να βρουν χρηματοδότηση, αντλώντας πέρυσι 1,4 τρισ. ευρώ και εφέτος σχεδόν 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Q.E. για όσο χρειαστεί από ΕΚΤ

Αμετάβλητα στο 0,05% διατήρησε χθες τα επιτόκια δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στη Φρανκφούρτη μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εκτελεστεί κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο πληθωρισμό ύψους 2%. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε μόλις στο 0,2%, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας 1,1 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ επανέλαβε χθες ότι δεν έχουν αλλάξει οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι αυτός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% μέχρι το 2017. «Αν κάποιοι παράγοντες οδηγούσαν στην αχρείαστη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ή αν άλλαζε σημαντικά η προοπτική για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ… θα απαντούσε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέτρα», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή