Κομπιούτερ… από το μέλλον

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, μάλλον θα ήταν απίθανο να φαντασθεί κανείς ότι το hardware των σταθερών υπολογιστών με Windows θα μπορούσε κάποια ημέρα να συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, που να χωράει σε μια συσκευή με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από USB στικ. Και όμως, σήμερα όχι μόνο τέτοιοι «υπολογιστές τσέπης» έχουν γίνει πραγματικότητα, αλλά και τους επόμενους μήνες αναμένονται αρκετά ακόμη μοντέλα, δημιουργώντας έτσι μια εντελώς νέα κατηγορία PC – τα «Compute Stick» ή «Windows Stick», όπως έχουν ονομασθεί.

Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι βασίζονται στην πλήρη έκδοση των Windows, με αποτέλεσμα να «μεταμορφώνουν» οποιαδήποτε τηλεόραση ή μόνιτορ με υποδοχή HDMI σε ένα κανονικό κομπιούτερ, το οποίο χρειάζεται μόνο ένα πληκτρολόγιο κι ένα ποντίκι για να λειτουργήσει. Ετσι, παρόλο που οι επιδόσεις τους δεν συγκρίνονται με αυτές ενός desktop μηχανήματος, υποστηρίζουν όλες τις βασικές λειτουργίες, ώστε να μπορεί π.χ. κανείς να «σερφάρει» στο Ιντερνετ, να πληκτρολογήσει ένα κείμενο ή να παίξει κάποιο σχετικά μη απαιτητικό βιντεογκέιμ. Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι επίσης αρκετά οικονομικά σημαίνει πως, εκτός από την… τσέπη των απλών χρηστών, προορίζονται και για μικρές επιχειρήσεις ή σχολεία που θέλουν να αντικαταστήσουν τους παλιούς υπολογιστές τους με μικρό κόστος.

Τέτοια πλεονεκτήματα μόνο απαρατήρητα δεν έχουν περάσει από αρκετούς κολοσσούς της ηλεκτρονικής, οι οποίοι φρόντισαν να δώσουν το «παρών» στην κατηγορία. Από τις πρώτες ήταν η Intel με το Compute Stick, το οποίο μάλιστα πωλείται ήδη στη χώρα μας, γύρω στα 180 ευρώ. Με προεγκατεστημένη την έκδοση Windows 8.1 του λειτουργικού της Microsoft, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με επεξεργαστή Atom Bay Trail και μνήμη RAM 2 GB, κάτι που σημαίνει πως η επεξεργαστική ισχύ της κινείται στα ίδια επίπεδα με τις Windows «ταμπλέτες», οι οποίες βασίζονται στην ίδια CPU. Η Intel συνιστά το προϊόν της για «ελαφριά» χρήση, όπως για επεξεργασία κειμένων, αναπαραγωγή multimedia και πρόσβαση στο web – με την τελευταία λειτουργία να εξασφαλίζεται από τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα Wi-Fi. Η συσκευή υποστηρίζει επίσης ασύρματες συνδέσεις Bluetooth, για «επικοινωνία» με περιφερειακά, και ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο 32 GB. Μια χωρητικότητα που μπορεί να αυξηθεί από την ύπαρξη υποδοχής για κάρτες microSD, η οποία συμπληρώνει τη θύρα micro USB 2.0 για την προσάρτηση αξεσουάρ.

Ακόμη πιο λιλιπούτειες διαστάσεις από το Compute Stick έχει το Pen Stick της Asus, το οποίο όπως υποδηλώνει το όνομά του συγκρίνεται με το μέγεθος μολυβιού. Η ταϊβανέζικη εταιρεία έκανε τα αποκαλυπτήρια του μοντέλου της στις αρχές Ιουνίου στην έκθεση Computex, όπου αποκάλυψε ότι θα κυκλοφορήσει στα τέλη της χρονιάς, κοστίζοντας γύρω στα 150 δολάρια και με προεγκατεστημένα τα Windows 10. Συγκριτικά με το μοντέλο της Intel, το Pen Stick θα ενσωματώνει επεξεργαστή Atom νεότερης «γενιάς», δύο θύρες USB, όπως και υποδοχή για τη σύνδεση μικροφώνου ή ακουστικών.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνουν το Stick PC της Archos να ξεχωρίζει, αφού αυτή τη στιγμή είναι το φθηνότερο Windows Stick που έχει ανακοινωθεί, με τιμή 99 δολάρια. Η γαλλική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πότε θα διαθέσει το Stick PC στην αγορά, γνωστοποιώντας όμως όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Ετσι, το προϊόν της έχει μήκος 11 εκατοστά και πάχος 1,5 cm, ενώ είναι εξοπλισμένο με έναν επεξεργαστή Intel Atom που δεν χρειάζεται ανεμιστήρα για να ψυχθεί. Με υποδοχή για κάρτες microSD, για την επέκταση των 32 GB του αποθηκευτικού του χώρου, θα προσφέρεται επίσης με 2 GB RAM και μία θύρα USB.

Παραπλήσιες τεχνικές προδιαγραφές θα έχει το Ideacentre Stick 300 της Lenovo, το οποίο θα λανσαρισθεί από το φθινόπωρο, γύρω στα 130 δολάρια. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ύπαρξη ενός μικροσκοπικού ηχείου, για την αναπαραγωγή μουσικής, όπως επίσης και ότι θα διατεθεί με τρίμηνη δωρεάν συνδρομή του Microsoft Office. Ο «υπολογιστής τσέπης» του Κινέζου κατασκευαστή θα κυκλοφορήσει με προεγκατεστημένα τα Windows 8.1, ωστόσο θα μπορεί να αναβαθμισθεί στα Windows 10, την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, που θα κάνει την εμφάνισή της από τις αρχές Αυγούστου.

Οι Κινέζοι και η Google

Ενας λόγος που οι υπολογιστές με μορφή και μέγεθος USB στικ μπόρεσαν να πάρουν σάρκα και οστά, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όπως και στην περίπτωση των tablet, τα Windows 8.1 (όπως και τα Windows 10 που αναμένονται) είναι συμβατά με φορητά υποσυστήματα με μικρότερη υπολογιστική ισχύ. Καθώς όμως αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, όπως είναι φυσικό υπάρχουν και άλλοι «υπολογιστές τσέπης», οι οποίοι βασίζονται σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Μάλιστα, οι ακόμη μικρότερες απαιτήσεις που έχει το λειτουργικό Ubuntu, μία διανομή του ελεύθερου και ανοικτού λειτουργικού Linux, επέτρεψαν στην Intel να διαθέσει ήδη μια παραλλαγή του Compute Stick που βασίζεται στη συγκεκριμένη διανομή και είναι 25% φθηνότερη από το μοντέλο με Windows. Η διαφορά στην τιμή οφείλεται στο ότι το Intel Compute Stick με Ubuntu διαθέτει 1 GB RAM και ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο 8 GB, που σύμφωνα με την Intel καλύπτουν τις απαιτήσεις του ανοικτού λογισμικού.

Παράλληλα, στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και αρκετούς μήνες παρόμοιες συσκευές με Android, κυρίως από Κινέζους κατασκευαστές, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η Google με την Asus θα λανσάρουν το Chromebit – έναν «υπολογιστή τσέπης» που θα κοστίζει 100 δολάρια και θα βασίζεται στο λειτουργικό Chrome OS της αμερικανικής εταιρείας. Μετατρέποντας αυτήν τη φορά κάθε μόνιτορ και TV με HDMI σε Chromebook, το Chromebit θα δίνει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και τα προγράμματα τα οποία είναι συμβατά με την πλατφόρμα της Google.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή