Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν

Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία με το Ιράν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και της κυβέρνησης Νετανιάχου, στο Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ομόφωνα τη συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η απόφαση προβλέπει ότι, εφόσον το Ιράν εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους εκπροσώπους έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), θα αρθούν σταδιακά όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον διεθνή οργανισμό, από το 2006  έως σήμερα. Ακολούθησε ανάλογη έγκριση της συμφωνίας από τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντά την αντίδραση των περισσότερων Ρεπουμπλικανών, αλλά και ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι θεωρούν ότι το αμερικανικό Κογκρέσο τίθεται, ουσιαστικά, ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων. Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ, και ο Δημοκρατικός συνάδελφός του, Μπέντζαμιν Κάρντιν, οι οποίοι ηγούνται αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης στα Ηνωμένα Εθνη μέχρις ότου αποφανθεί το Κογκρέσο. Αυτή ήταν και η επιθυμία της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν καθώς προσέκρουσαν σε «τείχος» αντιδράσεων από το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Εξασφάλισαν όμως την αναστολή, για 90 ημέρες, της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που παρέχει τον αναγκαίο χρόνο στο αμερικανικό Κογκρέσο να διαβουλευθεί και να αποφασίσει.

Αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας εκφράστηκαν χθες και από το πιο ισχυρό σκέλος των σκληροπυρηνικών στο Ιράν, τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

«Ορισμένα σημεία της συμφωνίας παραβιάζουν ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το αμυντικό μας σύστημα. Δεν θα τα δεχθούμε ποτέ», προειδοποίησε ο ανώτατος διοικητής του σώματος, Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως φωνές σαν του Τζαφαρί δεν φαίνεται να έχουν πιθανότητες επικράτησης. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, εξέφρασε την ανοιχτή υποστήριξή του στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την νίκη του ιρανικού έθνους. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να αλλάξει εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή ή να έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Ουάσιγκτον. «Οι πράξεις τους στην περιοχή διαφέρουν κατά 180 μοίρες από τις δικές μας», είπε.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αστον Κάρτερ, βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ο Κάρτερ διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και ότι η στρατιωτική επιλογή για την αποτροπή ενδεχόμενου πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν παραμένει στο τραπέζι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή