Συμβούλιο αρχηγών εισηγείται η κ. Γεννηματά

Συμβούλιο αρχηγών εισηγείται η κ. Γεννηματά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, θα μεταβεί σήμερα η κ. Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να τεθούν στο συμβούλιο τέσσερα ζητήματα: Πρώτον, να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να συνομολογηθεί η τελική συμφωνία με τους εταίρους το φθινόπωρο. «Ο πρωθυπουργός, εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις, ας το δηλώσει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η κ. Γεννηματά. Δεύτερον, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Τρίτον, να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να τροποποιηθούν προς το καλύτερο κάποιες από τις σκληρές προβλέψεις του μνημονίου και, τέταρτον, να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.

Σε χθεσινή παρέμβασή της, η κ. Γεννηματά έκρινε πως η κυβέρνηση «αποδεικνύεται ανίκανη, αδύναμη και ανήμπορη», ενώ κατηγόρησε τους υπουργούς για «ακατάσχετη και απροσχημάτιστη εκλογολογία, που θέτει για ακόμη μία φορά το συμφέρον του κόμματος πάνω από το εθνικό». Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση στηρίχθηκε στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα «να συζητήσει υπεύθυνα και ειλικρινά με τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν ενεργά τη συμφωνία παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη».

Προχθές, την Κυριακή, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν νέο γραμματέα, τον κ. Στεφ. Ξεκαλάκη, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Ν. Ανδρουλάκη. Η πρόταση για τον κ. Ξεκαλάκη κατατέθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά το αδιέξοδο ανάμεσα στον απερχόμενο γραμματέα, ο οποίος προτιμούσε τον κ. Α. Σπυρόπουλο, και τους «προεδρικούς» (Τόνια Αντωνίου, Κ. Πανταζής κ.ά.), που επιθυμούσαν κάποιον λιγότερο ταυτισμένο με τον κ. Ανδρουλάκη. Τελικώς, προκρίθηκε η λύση του κ. Ξεκαλάκη, ο οποίος αποτελεί μεν πρόσωπο που διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη, παράλληλα όμως αποτελεί και δίαυλο επικοινωνίας με τους «παπανδρεϊκούς». Ο νυν γραμματέας ανήκε στην «ομάδα των 11» (Φιλ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Πεταλωτής κ.ά.), η οποία, στα τέλη του 2013, ζητούσε έκτακτο συνέδριο και αμφισβητούσε τη στρατηγική του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε εκείνη την ομάδα συμμετείχε και ο κ. Μ. Οθωνας, ο οποίος σήμερα είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες της κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή