Βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος επιχειρηματία

Βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος επιχειρηματία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται από τις εισαγγελικές Αρχές γνωστός επιχειρηματίας-εφοπλιστής, ο οποίος και πριν από έναν χρόνο αντιμετώπιζε δικαστικές εκκρεμότητες για τη χορήγηση δανείων από τράπεζα της οποίας υπήρξε μεγαλομέτοχος και η οποία δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε.

Η Εισαγγελία Αθήνας, που διενήργησε έρευνα με κλιμάκιο εισαγγελέων για την υπόθεση, με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, προχώρησε χθες σε άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων κατά του γνωστού εφοπλιστή αλλά και στενότατου συνεργάτη του, που επίσης είχε πρόσφατα προφυλακιστεί, στους οποίους αποδίδει ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση. Το πόρισμα που αριθμεί περί τις 30 σελίδες περιγράφει τη δράση της «εγκληματικής ομάδας», με αναφορές που σχετίζονται με καταγγελίες για εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς, απειλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Το απόσπασμα, που αποτελεί και τη βάση για τις βαρύτατες διώξεις, είναι ενδεικτικό της έκνομης δράσης που έφερε στο φως η έρευνα.

«Η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία ηγετικό ρόλο διέθεταν οι Β.Ρ., Α.Π. (γνωστός εφοπλιστής και ο στενότατος συνεργάτης του) και η οποία δρούσε τόσο με συστήματα παρακολούθησης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τη βλάβη των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες».

Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει αδικήματα που καλύπτουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον μισό ποινικό κώδικα. Ο γνωστός εφοπλιστής και ο στενός του συνεργάτης βαρύνονται με τις κατηγορίες της διεύθυνσης και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς θεωρούνται ηγετικά μέλη της. Παράλληλα τους αποδίδεται ρόλος ηθικού αυτουργού για σωρεία αδικημάτων που φέρεται να τέλεσαν πρώην αστυνομικοί και αλλοδαποί, κυρίως αλβανικής υπηκοότητας.

Η δράση της «εγκληματικής ομάδας» περιγράφεται ως έκνομη, με στόχο τον εκβιασμό, τις απειλές και τους ξυλοδαρμούς, καθώς και την εφαρμογή σκληρών μεθόδων κατά επιχειρηματιών, μεταξύ αυτών και γνωστά ονόματα, για τη διευθέτηση οικονομικών ή άλλων εκκρεμοτήτων.

Tα ηγετικά στελέχη (ηθικοί αυτουργοί) κατηγορούνται για εκβίαση, απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ληστεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, σκοπούμενη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, εκρήξεις κ.ά.

Στα μέλη της «συμμορίας» αποδίδονται επίσης βαρύτατες κατηγορίες για απλή συνέργεια σε ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, υπόθαλψη εγκληματία, παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου, αθέμιτη παρακολούθηση από κοινού και από υπαίτιους που δρουν κατ’ επάγγελμα, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εκβιάσεις πάσης φύσεως κ.ά.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες θυμάτων, μεταξύ των οποίων και ενός δικηγόρου, προς τις εισαγγελικές αρχές. Οπως προκύπτει, τα μέλη της «εγκληματικής ομάδας» εφάρμοζαν τις «μεθόδους τους» με εντολή των ιθυνόντων, με στόχο να καμφθούν αντιστάσεις, να καταβληθούν οφειλές, να διευθετηθούν οικονομικές εκκρεμότητες και να επιτευχθούν στόχοι οικονομικοί και όχι μόνο. Θύματα υπάρχουν και μεταξύ των συνεργατών του γνωστού εφοπλιστή, ενώ δικηγόρος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια προς παραδειγματισμό.

Η υπόθεση, μετά την εισαγγελική έρευνα (μετείχαν οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας, Ροζαλία Λάλλη και Γ. Καλούδης), πήρε τον δρόμο για την ανάκριση, ενώ στον εφοπλιστή και τον συνεργάτη του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή