ΗΠΑ: Δεν χρειάζεται κούρεμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΗΠΑ: Δεν χρειάζεται κούρεμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κούρεμα», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει να κάνει «πολλή δουλειά μέσα σε μόνο τρεις μέρες».

Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της έχουν μετατοπιστεί στην αναζήτηση του τρόπου αναδιάρθρωσης του χρέους της και πόση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χρειάζεται, τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Επίσης σημείωσε, ότι πριν από δύο εβδομάδες, η συζήτηση για το αν η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν τελείως διαφορετική από ότι σήμερα. «Τώρα το ερώτημα είναι τι μορφή θα πάρει μια τέτοιου είδους ελάφρυνση και πόσο μεγάλη θα είναι».

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ υπολογίζει ότι είναι αναπόφευκτη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με παράταση των λήξεων και ίσως μείωση των επιτοκίων. Αναλυτικότερα, η Federal Reserve επικρίνει ως υπερβολικά αισιόδοξες τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την πρώτη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ. Η δική της ανάλυση πριν από το κλείσιμο των τραπεζών έβλεπε το χρέος κολλημένο πάνω από το 170% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας και πλέον εκτιμά ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι της Fed, είναι δύσκολο να επιτευχθεί μείωση του χρέους «χωρίς ένα αξιόλογο “κούρεμα”, κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τις κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή