Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς

Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνονται επικίνδυνα τα εθνοτικά ρήγματα στην Τουρκία, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Δευτέρας στην κουρδική πόλη Σουρούτς, πιθανότατα από τζιχαντιστές που συνδέονταν με την οργάνωση« Ισλαμικό Κράτος».

Αυτό υποδηλώνει η χθεσινή δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών από Κούρδους ενόπλους, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε μια ενέργεια αντεκδίκησης για τη δολοφονία ομοεθνών τους ακτιβιστών στο Σουρούτς.

Τα θύματα της επίθεσης

Οι δύο αστυνομικοί δολοφονήθηκαν με σφαίρες στο κεφάλι γύρω στις 6 τα χαράματα στην πόλη Τσεϊλανπινάρ, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Σουρούτς.

Την ευθύνη των δολοφονιών ανέλαβε το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο ίδρυσε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στη σχετική ανακοίνωση το ΡΚΚ δικαιολογεί την επίθεση υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί εκτελέσθηκαν «για συνεργασία με τις συμμορίες του ΝΤΑΕΣ», όπως προφέρεται το αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους».

Σημαντικό τμήμα του κουρδικού πληθυσμού, όπως και της κοσμικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Ερντογάν και Νταβούτογλου ότι ανέχθηκαν ή και υποστήριξαν για μεγάλο διάστημα, υπογείως, το «Ισλαμικό Κράτος», βλέποντας στο πρόσωπο των τζιχαντιστών ένα ανάχωμα στους αλυτρωτικούς πόθους των Κούρδων.

«Αν και το “Ισλαμικό Κράτος” έχει κατηγορηθεί για την επίθεση στο Σουρούτς, η τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αρνούμενη να λάβει αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, φέρει την πραγματική ευθύνη», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο αντλεί κοινωνική υποστήριξη κυρίως από τον κουρδικό πληθυσμό. Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ο δράστης του Σουρούτς

Στο μεταξύ, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία του δήλωσε ότι υφίστανται «ισχυρές ενδείξεις» για την ταυτότητα του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουρούτς, η οποία στοίχισε τη ζωή 32 ανθρώπων, κυρίως νέων.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για έναν εικοσάχρονο, κουρδικής καταγωγής, από τη νοτιοανατολική επαρχία Αντιγιαμάν, ο οποίος είχε ταξιδέψει προ ενός έτους στη Συρία με τη βοήθεια οργάνωσης που συνδέεται με το «Ισλαμικό Κράτος». «Ηταν ενεργό μέλος οργάνωσης που συνδεόταν με τη Συρία, υποστηρίζοντας το “Ισλαμικό Κράτος”», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Ταυτοποιήθηκε από DNA

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο 20χρονος -η ταυτότητα του οποίου διαπιστώθηκε με έλεγχο δειγμάτων DNA- είχε διασυνδέσεις με έναν άλλο βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος ανατινάχθηκε τον Ιούνιο, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του HDP στην κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200.

Διαφορετική εκδοχή για την εν λόγω επίθεση στο Σουρούτς έδωσαν δύο βουλευτές του HDP. Με σχετικές ερωτήσεις, τις οποίες κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζουν ότι δράστης ήταν μια 20χρονη γυναίκα που ανατινάχθηκε και ερωτούν τις διωκτικές αρχές για ποιο λόγο την απελευθέρωσαν, ενώ τελούσε υπό κράτηση, τον περασμένο μήνα.

Οι διαδηλώσεις

Τέλος, συνεχίστηκαν για δεύτερη κατά σειρά νύχτα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με αφορμή την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς. Τουλάχιστον 51 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνο στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές κατήγγειλαν το «Ισλαμικό Κράτος» και την κυβέρνηση ως φυσικό και ηθικό αυτουργό της σφαγής, αντιστοίχως. Ανάλογη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Το HDP διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη το προσεχές Σαββατοκύριακο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή