Βουλευτές υπέρ παραμονής Μεϊμαράκη

Βουλευτές υπέρ παραμονής Μεϊμαράκη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να βυθιστεί σε εσωστρέφεια βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είδε μερίδα στελεχών να κινούνται συντονισμένα προς την κατεύθυνση της ακύρωσης της επιδίωξής του να λάβει εξουσιοδότηση για να μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, ετοιμάζεται να θέσει σαφές δίλημμα στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Και αυτό θα είναι η παροχή εξουσιοδότησης για ικανό διάστημα, τέτοιο που δεν θα τον καθιστά πρόεδρο υπό επιτροπεία ή υπό προθεσμία, ή, εναλλακτικά, ταχεία προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη, με προτεινόμενη ημερομηνία την 30ή Αυγούστου.

Πηγές κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. επέμεναν, ήδη από το βράδυ της Τρίτης, ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να δρομολογήσει την εκλογική διαδικασία (σ.σ. στην οποία δεν αποκλείεται πλέον να είναι και ο ίδιος υποψήφιος), ωστόσο εντείνονται οι πρωτοβουλίες βουλευτών και στελεχών για να παραμείνει στην ηγεσία. Χθες περισσότεροι από 50 βουλευτές υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία ζητούν την παραμονή Μεϊμαράκη στην ηγεσία, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά των «δελφίνων», ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια η Ν.Δ. να μπει σε δίνη εσωστρέφειας με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών. Ο κατάλογος των υπογραφών κάτω από το κείμενο της πρωτοβουλίας (που ξεκίνησαν οι κ. Απ. Βεσυρόπουλος και Μ. Κόνσολας, ενώ βελτιώσεις στο κείμενο έκανε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος) έχει έντονο «καραμανλικό» χρώμα, καθώς, μεταξύ άλλων, υπογράφουν οι Κ. Αχ. Καραμανλής, Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Αλ. Κοντός, Κ. Τζαβάρας, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Τραγάκης, Θαν. Δαβάκης, Κ. Τασούλας, Γ. Βλάχος, Κ. Τσιάρας, Γ. Γιακουμάτος. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης είχε όχι μόνον τηλεφωνικές αλλά και διά ζώσης επαφές, τα τελευταία 24ωρα, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Αντιθέτως, οι «γαλάζιοι» διάδρομοι βοούσαν χθες για βαρύ κλίμα μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του προκατόχου του στο κόμμα κ. Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέντευξή του σχετικά με τον τρόπο εκλογής το 2009 αλλά και την επαναφορά της Ν.Δ. στον «μεσαίο δρόμο». Αν και ο τέως πρωθυπουργός τάσσεται επίσης υπέρ της μετάθεσης της εκλογής προέδρου για αργότερα, το κλίμα επιβαρύνθηκε με εκατέρωθεν διαρροές για τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των δύο που δεν απαντήθηκαν, την ίδια στιγμή που ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, επιδίωκε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο προς άρση των παρεξηγήσεων.

Οι εντάσεις και οι ενστάσεις στελεχών έναντι του κ. Μεϊμαράκη δεν αφορούσαν μόνο την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, για κάποιους μήνες ακόμη, αλλά κυρίως την εκδηλωθείσα διάθεσή του να θέσει ζήτημα αλλαγής της καταστατικής διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Το μέτωπο που συμπήχθηκε περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε έντονο διάλογο με τον κ. Μεϊμαράκη, τον κ. Μ. Βορίδη και σε πιο ήπιους τόνους τον κ. Αδ. Γεωργιάδη (κυρίως ως προς το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος). Απέναντι στην αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου τοποθετείται και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χθες ανέφερε ότι αν και «σκυλομετάνιωσε» που αποδέχθηκε αλλαγή το 2009, «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω». Πρότεινε, πάντως, να υπάρξει περίοδος προεγγραφής των μελών, ώστε «και η εκλογή από τη βάση να διατηρηθεί και η αξιοπιστία του κόμματος να διασωθεί».

Στον αντίποδα, πολλά στελέχη έσπευσαν με δημόσιες δηλώσεις τους να προκρίνουν την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη: ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ενώ και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, καίτοι φέρεται μεταξύ των επικριτών, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αναλώσουμε ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο σε διαδικασίες που δεν αφορούν κανέναν αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή