Χωρίς έσοδα το 65,5% των δήμων

Χωρίς έσοδα το 65,5% των δήμων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, λόγω της μη καταβολής των οφειλόμενων από πολλούς ιδιώτες προς αυτούς. Σημαντικά χαμηλότερα αναμένεται να είναι και τα δημοτικά τέλη που θα εισπράξουν οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού, καθώς πολλοί πολίτες δεν έχουν πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα (μέσω του οποίου γίνεται η είσπραξη των δημοτικών τελών), λόγω των capital controls.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) απέστειλε σχετικά ερωτηματολόγια στους δήμους, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Οπως αποδείχτηκε από τις απαντήσεις, οι δήμοι της χώρας έχουν ουσιαστικά «ακινητοποιηθεί», εφόσον τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά. Το 65,5% των δήμων απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια που διένειμε η ΚΕΔΕ, ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη συλλογή των εσόδων τους.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των δήμων (80,25%) με πρόβλημα στην αντιμετώπιση των δαπανών τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών των δήμων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, Αλέξιος Καστρινός.

«Οι δήμοι που δεν διαθέτουν αποθεματικά μπορεί να μην μπορέσουν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους τον επόμενο μήνα, λόγω μείωσης των εισπραχθέντων δημοτικών τελών», τονίζει σχετικά δήμαρχος μεγάλου δήμου της Αττικής.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ επισημαίνει με επιστολές της προς το υπουργείο Ανάπτυξης και προς το γραφείο του πρωθυπουργού την αναγκαιότητα να υπάρξει παράταση ενός τουλάχιστον έτους στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Η παράταση είναι αναγκαία για να τελειώσουν τα έργα, να μην απαιτηθεί επιστροφή χρημάτων και να μη χαθούν τα κονδύλια. Πάντως, στο σημερινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΣΠΑ, ενημέρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. ότι στο συγκεκριμένο αίτημα εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις από πλευράς των Ευρωπαίων τεχνοκρατών. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Πατούλης, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί η Ε.Ε. για τα προβλήματα που θα προκύψουν εφόσον δεν ολοκληρωθούν έργα που έχουν ξεκινήσει με κονδύλια ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή