Εμμεση παραίνεση για παραίτηση Κωνσταντοπούλου

Εμμεση παραίνεση για παραίτηση Κωνσταντοπούλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έμμεση παραίνεση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, προς την πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, να παραιτηθεί, ολοκληρώθηκε η χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της κ. Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Βουλής παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου για περίπου δύο ώρες, στη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με συνεργάτες του, «ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της». Ακολούθως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, της εξέφρασε τον προβληματισμό του για «τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα, σεβαστή επιλογή της να διαφοροποιείται από τη συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει».

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου απηύθυνε χθες αυστηρό μήνυμα στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να κινείται και οι διαφοροποιήσεις της έναντι κεντρικών επιλογών της κυβερνητικής ηγεσίας, που εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα έντονα κατά τις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, προκαλεί προβλήματα πέραν του ανεκτού. Τόσο τα διαδικαστικά κωλύματα που η κ. Κωνσταντοπούλου προέβαλε, επιχειρώντας να καθυστερήσει τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προαπαιτούμενων, η οποία συνοδευόταν από δεσμευτικό προς τους εταίρους χρονοδιάγραμμα, όσο και η τοποθέτησή της για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με την οποία η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε να παρουσιάζει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ως εκβιαζόμενους και έρμαια αποφάσεων ξένων κέντρων, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές της σε «πραξικόπημα», κορύφωσαν την ενόχληση του Μαξίμου.

Τα δύο «όχι» της κ. Κωνσταντοπούλου στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα επιδείνωσαν περαιτέρω το κλίμα. Πάντως, αφού κατέστη σαφές, παρά τις αρχικές σκέψεις περί του αντιθέτου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της, με τη χθεσινή τοποθέτηση του Μαξίμου αφήνεται να εννοηθεί ότι η στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προς την κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας απελευθερώνει τους βουλευτές του για τη στάση που θα τηρήσουν ενόψει ενδεχόμενης πρότασης μομφής που θα μπορούσε να κατατεθεί από κάποιο άλλο κόμμα. Ολα αυτά σε «κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, εξερχόμενη από το Μαξίμου, στάθηκε στη «σχέση συντροφικότητας και ειλικρίνειας» που, όπως είπε, τη συνδέει με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε σε κοινή συστράτευσή τους στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες στιγμές, που δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, αμεσότητα, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή