Αλ. Τσίπρας: Κάναμε λάθη, αλλά δεν εγκαταλείπω

Αλ. Τσίπρας: Κάναμε λάθη, αλλά δεν εγκαταλείπω

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικό μήνυμα προς όσους τον αμφισβητούν ότι ο ίδιος δεν πρόκειται οικειοθελώς να εγκαταλείψει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων. Αφού πρώτα δήλωσε ότι «θλίβεται» για τις επισημάνσεις εκείνων που «παρομοιάζουν την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση ως αγωνία για καρέκλες και αξιώματα», πρόσθεσε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι «για τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού, για την προστασία των αδικημένων, για τη σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι οικειοθελώς να το εγκαταλείψω. Δεν είμαστε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων». Επρόκειτο για άμεση απάντηση στις αιχμές που άφησε νωρίτερα το απόγευμα ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι «ο αγώνας μας δεν γίνεται για “καρέκλες” και “αξιώματα”, αλλά για αρχές, αξίες και πολιτικές, που να υπηρετούν τον λαό και τον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι «αγγίξαμε τα όρια της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», ενώ παραδέχθηκε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία κάναμε λάθη», για να προσθέσει ότι δεν μετανιώνει ο ίδιος προσωπικά για τη μάχη που έδωσε αυτός και οι συνεργάτες του. Επανέφερε στη συζήτηση τις εναλλακτικές επί των οποίων κλήθηκε να αποφασίσει η κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου, οι οποίες, όπως είπε, ήταν το σχέδιο Σόιμπλε για συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ «με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και με δεδομένο ότι ο δρόμος εξόδου θα είχε σε θέση κυριαρχίας αυτόν που δανείζει» και η άλλη εναλλακτική ήταν αυτή της άτακτης χρεοκοπίας, που πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από καμιά κυβέρνηση. «Επιλέξαμε τον δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των ακραίων συντηρητικών κύκλων σε βάρος του λαού μας και των άλλων λαών της Ευρώπης» τόνισε, για να προσθέσει ότι από το μυαλό αυτών των ακραίων κύκλων δεν έχει φύγει ακόμα η ιδέα ώθησης της Ελλάδας σε έξοδο από το ευρώ.

Για την επόμενη ημέρα της ψήφισης των προαπαιτούμενων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για συνέχιση μιας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και όλες οι πιθανές συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, στην Ευρώπη, ώστε να μεταβληθούν, να βελτιωθούν οι όροι, να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα και να διεκδικηθούν κονδύλια που θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του δύσκολου προγράμματος.

Χαρακτήρισε, δε, εξαιρετικά σημαντική τη σαφή, όπως είπε, δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο.

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο εσωτερικό, από την οποία, όπως είπε, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση και προσδιόρισε τις δράσεις σε τέσσερις άξονες: την καταπολέμηση της διαφθοράς – διαπλοκής, όπου αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για πάταξη της φοροδιαφυγής, με προτεραιότητα στις μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως και τη σύγκρουση με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και, τέλος, στη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή