Πρόσφυγες δύο ταχυτήτων στη Βαυαρία

Πρόσφυγες δύο ταχυτήτων στη Βαυαρία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Η Βαυαρία αισθάνεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που συρρέουν στο γερμανικό κρατίδιο, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να σχεδιάζει τη δημιουργία δύο νέων κέντρων υποδοχής έξω από τα σύνορά της. Στόχος να φιλοξενηθούν εκεί άνθρωποι από τα Βαλκάνια, οι οποίοι έρχονται στη Γερμανία και δεν έχουν την ευκαιρία να τους αναγνωριστούν οι αιτήσεις ασύλου. Αυτό θα ανακουφίσει τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, οι οποίες χρήζουν πραγματικά προστασίας, πράγμα που αποτελεί και το ισχυρότερο επιχείρημα του CSU. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να χωρίσει τους αιτούντες άσυλο σε δύο κατηγορίες: τους Βαλκάνιους, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη από προστασία, και τους Σύρους και άλλους, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η βαυαρική πρόταση έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται από καθημερινές σχεδόν επιθέσεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας. Τους έξι πρώτους μήνες του 2015 καταγράφηκαν 150 εμπρησμοί, καταστρέφοντας ολοσχερώς ή προκαλώντας ζημιές στους ξενώνες που προορίζονται για τους 450.000 αιτούντες άσυλο, όσους εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν φέτος καταφύγιο στη Γερμανία. Οι επιθέσεις, οι οποίες συχνά ξεσπούν από τοπικές διαμαρτυρίες προτού καν φτάσουν οι πρόσφυγες, έχουν αμαυρώσει την εικόνα της χώρας με το βαρύ ναζιστικό παρελθόν. Ταυτόχρονα, έχουν πυροδοτήσει και εντάσεις μεταξύ των Γερμανών, καθώς πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων. «Αισθάνομαι ντροπή για το μίσος των ξένων στους δρόμους της Γερμανίας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, μετά την ανακοίνωση πως φέτος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι εμπρησμοί κέντρων φιλοξενίας. Συνολικά πέρυσι είχαν καταγραφεί 170 επιθέσεις, σχεδόν όσες και μέσα στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Πριν ξημερώσει το Σάββατο, εμπρηστές πυρπόλησαν έναν ξενώνα στο Ρέμχινγκεν, προκαλώντας ζημιές ύψους 70.000 ευρώ, λίγες ώρες αφότου δράστες είχαν πυροβολήσει τα τζάμια άλλου κέντρου, έξω από τη Λειψία. Στην πόλη Βόρα της Βαυαρίας, πυρπολήθηκε ένα κέντρο, ενώ κάποιοι ζωγράφισαν σβάστικες στους τοίχους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή