Οι φωτιές μέσα από τα μάτια ενός εθελοντή

Οι φωτιές μέσα από τα μάτια ενός εθελοντή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωχ, μισό λεπτό, περιμένεις;» Ο Απόστολος άφησε το ακουστικό για λίγα δευτερόλεπτα. «Νέα πυρκαγιά στο Κορωπί, δυστυχώς», είπε όταν επανήλθε. «Να κλείσουμε;» τον ρώτησα. «Οχι, έχουμε λίγα λεπτά», απάντησε με την πείρα των 17 ετών στην εθελοντική δασοπυρόσβεση. Και με τη συμπυκνωμένη γνώση των τελευταίων ημερών με τις αναρίθμητες εστίες σε όλη τη χώρα.

Ο Απόστολος Ασβεστάρης, στα 57 του, είναι ένας ψηλός, γιγαντόσωμος άνδρας, θα έλεγε κανείς η επιτομή του Ελληνα πυροσβέστη. Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας επί χρόνια, βλέποντας τις ανάγκες και γνωρίζοντας τις ελλείψεις, πρωτοστάτησε το 1998 στη δημιουργία εθελοντικής πυροσβεστικής ομάδας στην περιοχή. Σε αυτήν έχει αφιερωθεί μετά τη συνταξιοδότησή του. Καθημερινά αυτές τις ημέρες θα τον βρει κανείς στο πυροφυλάκιο σε επιφυλακή για εντολές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου διαθέτει επτά άτομα προσωπικό, αλλά ενισχύεται σημαντικά από 20 μάχιμους εθελοντές, όπως ο Απόστολος. Εχουν στη διάθεσή τους τρία πυροσβεστικά οχήματα και δύο υδροφόρες.

Ενα από τα πυροσβεστικά τους βρισκόταν από νωρίς χθες στο Αυλάκι, στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στη 1 μ.μ. σε δύσβατη περιοχή (αργά χθες η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο). Την προηγούμενη μέρα έτρεχαν στο Ντράφι. «Πήρα δύο άτομα πλήρωμα και πήγα στη φωτιά», λέει. «Συνεργαζόμαστε με το 199, είμαστε μεν αυτόνομοι, αλλά αυτοί μάς στέλνουν όπου υπάρχει ανάγκη. Οταν πήγαμε, είχαν ήδη φτάσει πυροσβέστες από το 12ο Σταθμό Παλλήνης. Η φωτιά έκαψε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, μπήκε σε αυλές σπιτιών». Οπως αναφέρει, ο συντονισμός είναι καλός, αλλά με τόσες εστίες διασπώνται οι δυνάμεις.

«Αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, από εμάς λείπει ένα αυτοκίνητο. Αν γίνει ένα τσαφ, θα φανεί η απώλεια. Τι να κάνουν όμως οι άνθρωποι, το παίζουν κορόνα-γράμματα. Να φανταστείς χθες (σ.σ. προχθές) στη φωτιά στη Σταμάτα βρέθηκε αυτοκίνητο που ήρθε από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Εχει συμβεί να έρθουν στην Αττική πυροσβεστικά από τα Γρεβενά. Κι εμείς έχουμε φτάσει μέχρι Ανδρο και Μύκονο».

Οι κάτοικοι της Ραφήνας είναι πολύ περήφανοι για την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης. «Πράγματι μας στηρίζουν, μας αγαπούν. Από την άλλη, όλοι θέλουν έξω από το σπίτι τους κι από ένα όχημα. Ε, δε γίνεται.

Θυμάμαι το 2005, όταν καιγόταν η Ραφήνα, έσβηνα ένα σπίτι και ερχόταν ο άλλος και μου έλεγε ‘‘Τι κάνεις εδώ, καίγεται το σπίτι μου’’. Είχαμε τότε 100 πυροσβεστικά και κάηκαν 180 σπίτια. Τι να κάνεις… Ο κόσμος φωνάζει».

Για τις φετινές πυρκαγιές, πάντως, δεν χωράει αμφιβολία. «Από την εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για εμπρησμούς», τονίζει ο κ. Ασβεστάρης. «Οι υπόλοιπες φωτιές προέρχονται από τη ΔΕΗ. Αν δεν το ξέρεις, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος εμπρηστής στην Ελλάδα. Με τέτοια κατανάλωση ρεύματος, όλα τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ, το δίκτυο υπερφορτώνεται, τα καλώδια υπερθερμαίνονται. Ενα να ‘‘σκάσει’’, τέλος».

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Κορωπί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είχε αιτία: ένα φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο στην άκρη της λεωφόρου Μαρκοπούλου στο ρεύμα προς Μαρκόπουλο. Λόγω του αέρα, η φωτιά επεκτάθηκε σε ξερά χόρτα και έκαψε αμπέλια. Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά χθες το απόγευμα και πυρκαγιά σε δασική περιοχή στους Φούρνους Αργολίδας, στην κατάσβεση της οποίας συμμετείχαν 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Η πυρκαγιά στο Αυλάκι, που ξέσπασε στη 1 μ.μ. χθες, είχε τεθεί αμέσως υπό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή