Η πρώτη σύγκρουση Τουρκίας – ISIS

Η πρώτη σύγκρουση Τουρκίας – ISIS

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Συμπληγάδες ανάμεσα στο ISIS και στους Κούρδους μαχητές βρίσκεται παγιδευμένη η τουρκική κυβέρνηση, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Δευτέρας στην κουρδική πόλη Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε σε τζιχαντιστές.

Τουρκικά τεθωρακισμένα και δυνάμεις του στρατού ξηράς έπληξαν χθες το απόγευμα θέσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα με τη Συρία, ύστερα από τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη από πυρά του ISIS. Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν από το συριακό έδαφος σε στρατιωτικό φυλάκιο του τουρκικού στρατού, στην παραμεθόριο περιοχή του Κιλίς. Ο τουρκικός στρατός απάντησε, σκοτώνοντας έναν τζιχαντιστή, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν τουρκικά F-16 από την αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ. Ηταν η πιο σοβαρή, ώς τώρα, σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και ISIS από την ανακήρυξη «χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία, πριν από ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, ακόμη ένας Τούρκος αστυνομικός εκτελέστηκε χθες και άλλος ένας τραυματίστηκε στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, το Ντιγιαρμπακίρ. Η επίθεση έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης, στη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας που διεξήγαγαν οι δύο αστυνομικοί σε διερχόμενα οχήματα.

Μία ημέρα νωρίτερα, άλλοι δύο Τούρκοι αστυνομικοί εκτελέστηκαν ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους, στην επίσης κουρδική πόλη Τσεϊλανπινάρ, πάνω στα σύνορα με τη Συρία. Την ευθύνη της διπλής δολοφονίας ανέλαβε το ένοπλο τμήμα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), υπό τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στη σχετική ανακοίνωση, το ΡΚΚ υποστήριζε ότι οι δύο αστυνομικοί ήταν συνεργάτες του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία και ότι η δολοφονία τους ήταν μια πράξη εκδίκησης για το λουτρό αίματος στο Σουρούτς. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία κόστισε τη ζωή 32 ανθρώπων, κυρίως νέων Κούρδων, ήταν 20χρονος που είχε ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS. Χθες τα χαράματα, τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τρεις υπόπτους για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για ανάκριση. Λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, επιμνημόσυνη τελετή προς τιμήν των δύο θυμάτων στην πόλη Σανλιούφρα, το κυριότερο περιφερειακό αστικό κέντρο της περιοχής προς τα σύνορα με τη Συρία. «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν ποτέ, ο λαός δεν θα διχαστεί ποτέ», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι αστυνομικοί, αποχαιρετίζοντας τους δύο συναδέλφους τους, ηλικίας 24 και 25 ετών, με αυτό το παλαιό πατριωτικό σύνθημα. Τα δύο φέρετρα καλύπτονταν με την τουρκική σημαία και άγημα απέδωσε στους νεκρούς πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Εξάλλου, τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν χθες μια νέα πολιτική δολοφονία με δράστες Κούρδους μαχητές και θύμα ένα άτομο που φημολογείται ότι είχε σχέσεις με το ISIS. Πρόκειται για τον Μουρσέλ Γκιουλ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Πόλη τη νύχτα της Τρίτης, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια, την ευθύνη της εκτέλεσης ανέλαβε το Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας (YDG-H), παράνομη οργάνωση νεολαίας στενά συνδεδεμένη με το ΡΚΚ. Στην ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι ο Γκιουλ αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη προ περίπου επτά μηνών για να νοσηλευθεί, καθώς είχε τραυματιστεί πολεμώντας στο πλευρό του ISIS τους Κούρδους, στην αποτυχημένη προσπάθεια των τζιχαντιστών να καταλάβουν το Κομπάνι.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανακοίνωσε χθες σειρά μέτρων για τη θωράκιση των τουρκικών συνόρων με τη Συρία, ώστε να εμποδιστεί η διέλευση τρομοκρατών. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ανέγερση συναρμολογούμενου τείχους σε 150 από τα 900 χλμ. των συνόρων, το άνοιγμα τάφρου σε μήκος 365 χλμ., η ενίσχυση των περιπολιών κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή