Στα ύψη ο υδράργυρος όλη την εβδομάδα

Στα ύψη ο υδράργυρος όλη την εβδομάδα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο βροχερός Ιούνιος ήταν ασυνήθιστα δροσερός για τα δεδομένα της εποχής, οι τελευταίες μέρες του Ιουλίου αποκαθιστούν, στο μετεωρολογικό μέτωπο, την παραδοσιακή τάξη πραγμάτων. Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται για όλη την εβδομάδα καύσωνας, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων

Ειδικότερα, η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει από χθες, και σήμε­ρα ο υδράργυρος θα φθάσει τους  38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα κορυφωθεί το φαινόμενο, καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Αττική, ενώ παράλληλα θα είναι αυξημένη η υγρασία. Η κατάσταση θα βελτιωθεί κάπως την Παρασκευή, με μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Ουσιαστική ανάσα, όπως ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη, θα δοθεί το Σαββατοκύριακο, όταν θα φυσήξουν βοριάδες έντασης 6-7 μποφόρ, ρίχνοντας τη θερμοκρασία περίπου στους 35 βαθμούς.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του καύσωνα, θα διατεθούν από τους μεγάλους δήμους της χώρας κλιματιζόμενοι χώροι υποδοχής του κοινού. Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει από χθες οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Πρόκειται για τις λέσχες φιλίας Αγίου Παύλου (οδός Μαμούρη και Δύμης), Κουκακίου (Δράκου 26-28) «Η Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο (Χελντράιχ 15), Κάτω Πετραλώνων  (Αθηνοδώρου 61), Κολοκυνθούς (Αίμονος 9), Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 37), Αγίου Μελετίου (Ξεναγόρα 6) και Αμπελοκήπων (Πανόρμου και Βαθέος). 

Στη Θεσσαλονίκη διατίθενται στους πολίτες δύο κλιματιζόμενες αίθουσες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αμφότερες οι αίθουσες θα είναι ανοικτές στο κοινό από σήμερα έως και την Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα. 

Παράλληλα, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ειδική σύσταση για την προφύλαξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.

Συγκεκριμένα συστήνει στα άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, ενώ τα βρέφη να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρά ντυμένα και να καταναλώνουν υγρά. 

Μελέτη για τον Ασπρόπυργο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της πολιτικής προστασίας παρουσιάζει η μελέτη που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με την εξαήμερη πυρκαγιά στο εργοστάσιο απορριμμάτων Ασπροπύργου τον περασμένο μήνα. Η δυναμική (ανά ώρα) καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκάλεσε η πυρκαγιά, με χρωματικές διαβαθμίσεις πυκνότητας, είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο http://cirrus.meteo.noa.gr/forecast/wrf3.5/aspropirgos.gif. Η μελέτη βασίζεται σε έναν συνδυασμό του μετεωρολογικού μοντέλου WRF και του μοντέλο διασποράς FLEXPART, με μονάδα ανάλυσης τα 4 τ.χλμ. Οπως δείχνει το μοντέλο, στις 6 και 7 Ιουνίου οι βόρειοι άνεμοι μεταφέρουν τον καπνό προς τον Σαρωνικό, φτάνοντας και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, από τις 8 έως τις 11 του μηνός (με κάποια διαλείμματα), η επικράτηση νοτίων ανέμων οδηγεί τον καπνό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Ερευνητικοί σκοποί

Η ανάλυση αυτή έγινε για ερευνητικούς σκοπούς από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Κ. Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου και ένας εκ των βασικών συντελεστών της μελέτης για τον Ασπρόπυργο, με κάποιες δοκιμές ακόμα, «το εργαλείο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε πραγματικό χρόνο από τις αρχές» για να αποκτούν αναλυτική εικόνα του πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά των αερίων από ένα βιομηχανικό ατύχημα – μία εικόνα πολύ πιο σαφή απ’ ό,τι θα έδινε ένα απλό μετεωρολογικό μοντέλο, που μπορεί να συμβάλλει σε έγκαιρες εκκενώσεις περιοχών.

Ο Θ. Γιάνναρος, ο δεύτερος εκ των τριών συντελεστών της μελέτης (η τρίτη ήταν η Β. Κοτρώνη), σημειώνει ότι το ινστιτούτο φιλοδοξεί το 2016 να έχει στη διάθεσή του μία εκδοχή του συστήματος WRF-Fire, που εστιάζει σε δασικές πυρκαγιές. Μία εκδοχή του συστήματος αυτού, το Matash, χρησιμοποιείται εδώ και τρία χρόνια στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην καλύτερη πρόβλεψη της εξέλιξης και στην πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή