Υπό κατάρρευση η ειρήνη στο Κουρδιστάν

Υπό κατάρρευση η ειρήνη στο Κουρδιστάν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, στο βόρειο Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούνται ότι βάλλουν εναντίον Κούρδων μαχητών, που αγωνίζονται ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», στη βόρεια Συρία.

Υστερα από έναν χρόνο διστακτικότητας, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε, την περασμένη εβδομάδα, να πάρει τη θέση της στην υπό αμερικανική ηγεμονία διεθνή συμμαχία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», που έχει ανακηρύξει «χαλιφάτο» σε μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή τη μεταστροφή έπαιξε η τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη της Τουρκίας Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία, που άφησε πίσω της 32 νεκρούς. Ωστόσο, οι επιθέσεις αντεκδίκησης Κούρδων, με θύματα Τούρκους αστυνομικούς, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν ως «συνεργάτες» του «Ισλαμικού Κράτους», οδήγησαν την Αγκυρα σε έναν διμέτωπο αγώνα, ο οποίος συμπεριέλαβε και τους Κούρδους αυτονομιστές.

Την Κυριακή, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε θέσεις μαχητών του ΡΚΚ στους ορεινούς όγκους του βορειοδυτικού Ιράκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Χθες, Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG), που αγωνίζονται εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία, κατήγγειλαν ότι τουρκικά τεθωρακισμένα έπληξαν θέσεις τους στα κουρδικά χωριά Ζορμιχάρ και Τιλ Φιντίρε, ανατολικά από το Κομπάνι και κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Αντί να χτυπούν τις θέσεις που κατέχουν οι τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους", οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στους αδελφούς μας που υπερασπίζονται τα χωριά τους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της YPG, στρατιωτικής πτέρυγας του συροκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). Το PYD, αν και ιδεολογικά βρίσκεται πολύ κοντά στο ΡΚΚ, συνεργάζεται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Ανώτερος αξιωματούχος στην Αγκυρα δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει τις καταγγελίες του PYD. Διευκρίνισε, όμως, ότι το εν λόγω κόμμα, όπως και η ένοπλη πτέρυγά του, «βρίσκονται έξω από το στόχαστρο της υπό εξέλιξη στρατιωτικής προσπάθειας», η οποία αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του «Ισλαμικού Κράτους» και του ΡΚΚ. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το PYD, αρκεί το τελευταίο να διακόψει τις σχέσεις του με το ΡΚΚ, όπως και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Σήμερα, πρόκειται να συνεδριάσουν στην Αγκυρα, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στα νότια σύνορα της χώρας. Οπως δήλωσε, με συνέντευξή του στο BBC, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Τουρκία δεν είχε ζητήσει, μέχρι χθες, ουσιώδη στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ, στη διπλή εκστρατεία της εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και του ΡΚΚ. Ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε επίσης την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις «αυτοάμυνας» και να μην εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αυτονομιστές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Ευρωπαΐα αξιωματούχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμίρτας, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή