Κατεπείγουσα ΕΔΕ διετάχθη από τη ΓΓΔΕ

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διετάχθη από τη ΓΓΔΕ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά, έχει διατάξει η ΓΓΔΕ, μετά την αποκάλυψη της «Κ» ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, είχε έτοιμο το σχέδιο υποκλοπής των ΑΦΜ των πολιτών.

«Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, καθώς και η πολιτική ηγεσία», σημειώνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΓΔΕ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ίδια «τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης».

Επίσης, η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων «ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Μιχάλη Χατζηθεοδώρου, ως τον «φίλο» του που είχε βοηθήσει στο σχέδιο παραβίασης του συστήματος της ΓΓΔΕ. Ο κ. Χατζηθεοδώρου είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ (Ph.D., Computer Science).

Εχει διδάξει πληροφορική σε ΑΕΙ στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με το βιογραφικό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του, «έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις σε έγκριτα συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά του ερευνητικού τομέα». Επίσης έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 25 έτη στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, με αρμοδιότητες στη Μελέτη, Σχεδίαση, Διαχείριση και Υλοποίηση Μεγάλων Πληροφορικών Εργων.

Από την πλευρά της, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι εφόσον οι έρευνες καταλήξουν στη διαπίστωση παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, ενώ, αν πρόκειται για υπαλλήλους, θα επιβληθούν και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή