«Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας

«Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Σκουρλέτη, και στη γερμανική τράπεζα KfW, που χρηματοδοτεί μερικώς την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, απέστειλε το WWF Ελλάς. Οπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, η απόφαση για την κατασκευή της μονάδας ελήφθη όταν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα ήταν εντελώς διαφορετικές. Η κατασκευή της Πτολεμαΐδας V απαιτεί για την έναρξη των εργασιών προκαταβολή 400 εκατ. ευρώ εντός του 2015, από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Αν τελικά κατασκευαστεί, θα είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, με ισχύ 660 MW και κόστος κατασκευής 1,4 δισ. ευρώ. Περίπου το μισό από αυτό το ποσό θα καλυφθεί με κοινοπρακτικό δάνειο προς τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfQ-IPEX, και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής.

Το WWF Ελλάς ενημέρωσε τον υπουργό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, η επένδυση καθίσταται μη βιώσιμη. «Η Πτολεμαΐδα V δεν είναι μονόδρομος», καταλήγει η οργάνωση. «Οπως έδειξε η πρόσφατη επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς, ο συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών με αποθήκευση ενέργειας σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς μπορεί να καλύψει πλήρως τα φορτία βάσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή