Εντοπίστηκε φτερό αεροσκάφους

Εντοπίστηκε φτερό αεροσκάφους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε, άραγε, προ της λύσης του πιο μυστηριώδους συμβάντος στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας, την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών; Ισως, λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα, μετά τον εντοπισμό ενός τμήματος αεροσκάφους, όπως όλα δείχνουν ενός κομματιού φτερού, σε παραλία της νήσου Ρεϊνιόν στο Ινδικό Ωκεανό, κοντά στον Μαυρίκιο και στη Μαδαγασκάρη. Το κομμάτι θα μπορούσε να ανήκει και στο εξαφανισμένο Boeing 777 της Malaysia Airlines. To τμήμα, το οποίο έχει περί τα δύο μέτρα μήκος και θα μπορούσε να ανήκει σε φτερό, εντοπίστηκε από ανθρώπους που μετέβησαν στην παραλία προκειμένου να την καθαρίσουν. Οπως επισημαίνει ένας μάρτυρας, το μεταλλικό, μάλλον, κομμάτι «ήταν καλυμμένο με όστρακα», γεγονός που υποδεικνύει ότι παρέμεινε επί αρκετό χρόνο μέσα στη θάλασσα. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι γαλλικές αρχές, που ερευνούν την προέλευσή του.

Ο Ξαβιέ Τάιτελμαν, ειδικός σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείσει κανείς πως το κομμάτι που εντοπίστηκε ανήκε στην πτήση ΜΗ370. Τόνισε, επίσης, ότι από τις φωτογραφίες που είδε, το κομμάτι που βρέθηκε στην παραλία είχε πολλές ομοιότητες με ένα φτερό αεροσκάφους Boeing B777, όπως ήταν των Mαλαισιανών Αερογραμμών. Eπίσης σημείωσε ότι πάνω στο τμήμα που βρέθηκε αναγράφεται κι ένας κωδικός: BB670. «Ο συγκεκριμένος κωδικός δεν είναι ο αριθμός του αεροσκάφους, ούτε κάποιος σειριακός αριθμός. Ωστόσο είναι σαφές ότι θα βοηθήσει πολύ στη γρήγορη αναγνώριση της ταυτότητάς του.

Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε την απάντηση», κατέληξε ο Τάιτελμαν.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, η Boeing, δεν θέλησε να πάρει θέση σχετικά με το εύρημα, αλλά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η εταιρεία «δεσμεύεται στη στήριξη των ερευνών για το αεροσκάφος και την πτήση ΜΗ370. Εξακολουθούμε να βοηθούμε με τις τεχνικές μας δυνατότητες και ειδικότητα.

Στόχος μας είναι, όπως εξάλλου και ολόκληρης της αεροπορικής βιομηχανίας, όχι μόνον ο εντοπισμός του αεροσκάφους που εξαφανίστηκε, αλλά και η εξεύρεση του τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την πτήση και γιατί».

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters τοπικός αξιωματούχος από τη Ρεϊνιόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς από πού προέρχεται το τμήμα που βρέθηκε. «Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι έχουμε στα χέρια μας το κομμάτι ενός αεροσκάφους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να ξέρουμε ποιο ακριβώς τμήμα είναι», τόνισε ο Ερίκ Σεσνό, αξιωματικός της αεροπορικής αρχής του νησιού.

Η εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο της πολιτικής αεροπορίας. Το αεροπλάνο χάθηκε αφού τέθηκαν εκτός λειτουργίας όλα τα συστήματα επικοινωνίας με τον πύργο ελέγχου και τον δορυφόρο, και αφού πραγματοποίησε μια μυστηριώδη στροφή χωρίς, ωστόσο, οι κυβερνήτες να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Αυτή είναι και η τελευταία στιγμή που καταγράφουν την πορεία του τα στρατιωτικά ραντάρ της Μαλαισίας. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, το αεροπλάνο πετούσε επί οκτάωρο μέχρι που τελείωσαν τα καύσιμά του και κατέπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ανοικτά της Αυστραλίας. Ερευνες πολλών μηνών δεν απέδωσαν και ακόμη και έως χθες δεν είχε βρεθεί το παραμικρό. Η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης δημιούργησε πολλές θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι καταρρίφθηκε ενώ πλησίαζε την αμερικανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία ή ότι «απήχθη» αφού έγινε «χάκινγκ» των συστημάτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή