Οι μετανάστες μεταφέρονται στον Ελαιώνα

Οι μετανάστες μεταφέρονται στον Ελαιώνα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, έχει ξεκινήσει η δημιουργία δομής φιλοξενίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης,  οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως προχωράνε και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ειδικότερα ότι στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας. Για το σκοπό αυτό συνεργάζονται κλιμάκια των υπουργείων Εσωτερικών (Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη), Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και των εταιρειών ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ.

Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη της εβδομάδας ο προσφυγικός πληθυσμός από το Πεδίο του Άρεως θα έχει μεταφερθεί στη νέα προσωρινή δομή υποδοχής, όπου θα υπάρχει και συνδρομή φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Πεδίο του Άρεως

Με δυο κινητές μονάδες στον χώρο του Πεδίου του Άρεως, στο οποίο βρίσκονται πρόσφυγες, αλλά και χρήστες απαγορευμένων ουσιών, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η πρώτη κινητή μονάδα αποτελούμενη από πνευμονολόγους και παιδιάτρους και εξοπλισμένη με ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα εξετάζει το σύνολο των παιδιών των προσφύγων προκειμένου να ελεγχθούν και να πιστοποιηθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους ώστε άμεσα να προωθηθούν στους ξενώνες, όπου θα φιλοξενηθούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες για την προστασία τους.

Η δεύτερη κινητή μονάδα αποτελούμενη από ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα των χρηστών που έχουν βρει "καταφύγιο" στο χώρο του πάρκου.

Η συνεχής παρουσία δύο κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίθαλψη των πασχόντων, καθώς και άλλες δράσεις άμεσης υποστήριξης είναι αποτέλεσμα της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, του γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου, γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, εκπροσώπων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανασίου Γιαννόπουλου, εκπροσώπου του Δήμου Αθηναίων, ΜΚΟ με εμπειρία στο πεδίο δημοσίων φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Εκλεβαν αλλοδαπούς

Στην άλλη πλευρά του νόμου βρέθηκε 55χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται ότι λήστευε αλλοδαπούς στον Αγιο Παντελεήμονα. Μαζί με άλλους τρεις συνεργούς του εμφανίζονταν ως αστυνομικοί -εν ενεργεία- που πραγματοποιούσαν ελέγχους. Ο συνταξιούχος από το 2010 55χρονος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω σε διαμέρισμα αλλοδαπών από το Μπαγκλαντές, τους οποίους η συμμορία επιχείρησε να ληστέψει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες. Η πρώτη ληστεία, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε στις 30 Ιουλίου, όταν τέσσερις άνδρες προχώρησαν σε σωματικό έλεγχο στους μετανάστες, ζήτησαν τα έγγραφά τους και ερεύνησαν τους χώρους του σπιτιού. Με χρήση βίας αφαίρεσαν από τρεις αλλοδαπούς 872 ευρώ και έναν υπολογιστή. Για να πείσουν τους αλλοδαπούς ότι ήταν αστυνομικοί, ο πρώην αστυφύλακας τους έδειξε φωτοτυπία της παλιάς υπηρεσιακής του ταυτότητας. Δύο ημέρες αργότερα οι τέσσερις δράστες επισκέφθηκαν το διαμέρισμα, ωστόσο οι ένοικοί του είχαν ήδη ειδοποιήσει την Αστυνομία. Στο σπίτι έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και συνέλαβαν τον 55χρονο, ενώ οι συνεργοί του είχαν τραπεί σε φυγή. Ο 55χρονος είχε κατηγορηθεί το 2013 και το 2014 για σύσταση συμμορίας, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία πιστοποιητικών και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή