Μήνυμα υπουργών για λύση στο Καλαί

Μήνυμα υπουργών για λύση στο Καλαί

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Περισσότερες από 1.700 απόπειρες διά της βίας διείσδυσης στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη από μετανάστες με προορισμό τη Βρετανία κατέγραψαν τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα οι Αρχές του Καλαί.

Σε κοινό τους άρθρο στην κυριακάτικη οικονομική εφημερίδα Journal du Dimanche, οι υπουργοί Εσωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, Τερέζα Μέι και Μπερνάρ Καζνέβ, επανέλαβαν την πρόθεσή τους να δώσουν οριστική λύση στην κρίση, που δημιουργεί η παρουσία των 3.000 αποκλεισμένων μεταναστών στο Καλαί.

Το μήνυμα των δύο υπουργών απευθυνόταν αρχικά στους διακινητές των απελπισμένων αυτών ανθρώπων, που «διαπράττουν έγκλημα διοχετεύοντας μετανάστες στο Καλαί, ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τους προωθήσουν πέρα από εκεί». Για τον λόγο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει νέους φράχτες, που θα προστατεύουν τις προσβάσεις στην Κοκέλ (την είσοδο της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη), αλλά και να προσφέρει στις γαλλικές αρχές εκπαιδευμένους σκύλους για την έρευνα των φορτηγών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Βρετανία είχε δεσμευθεί να προσφέρει 15 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλο τον νομό του Νορ-Πα-ντε-Καλαί, καθώς και δύο εκατ. ευρώ επιπλέον για τη δημιουργία ειδικής ζώνης ασφαλείας για τα φορτηγά διεθνών μεταφορών.

Τη στάση των βρετανικών αρχών κατήγγειλαν, πάντως, με δριμύτητα χθες δύο στελέχη της γαλλικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας του Νικολά Σαρκοζί και σημερινός βουλευτής του κόμματος του πρώην προέδρου, Ξαβιέ Μπερτράν, κάλεσε τη Γαλλία να επιτρέψει τη διέλευση των μεταναστών προς τη Βρετανία «εφόσον το Λονδίνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δίνοντας νομική λύση στο θέμα της “μαύρης” εργασίας». Η δήμαρχος του Καλαί και υποψήφια περιφερειάρχης με το κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» του Σαρκοζί, Νατασά Μπουσάρ, δήλωσε: «Η Βρετανία οφείλει να δημιουργήσει στρατόπεδο προσφύγων στο έδαφός της, όπου θα εξετάζει τα αιτήματά τους».

Τα δύο στελέχη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης πρότειναν την πραγματοποίηση γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής, με στόχο τη ριζική αναθεώρηση των διμερών συνθηκών, όπως αυτή του Τουκέ. Η συμφωνία του Τουκέ, το 2003, προβλέπει ότι μέρος των ελέγχων διαβατηρίων για είσοδο στη Βρετανία θα διενεργείται επί γαλλικού εδάφους. Με την έκκληση των δύο στελεχών των «Ρεπουμπλικανών» συμφωνεί και η συμβουλευτική Εθνική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που καταγγέλλει τα αποσπασματικά και αντικρουόμενα νομοθετήματα και διοικητικές αποφάσεις.

Χάος με 10 νεκρούς

Το χάος στο Καλαί κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με έναν 30χρονο Σουδανό να βρίσκει τον θάνατο κάτω από τους τροχούς φορτηγού. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο στο Καλαί στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στη Βρετανία.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, όπως ποινές πενταετούς κάθειρξης σε ιδιοκτήτες κατοικιών που αρνούνται να προχωρήσουν σε έξωση μεταναστών χωρίς χαρτιά ή που επιλέγουν να ενοικιάσουν τις ιδιοκτησίες τους σε παράνομους μετανάστες. Το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο πρόκειται να ενταχθεί σε επερχόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων εντός των προσεχών μηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή