Τα πέντε μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Τα πέντε μέτωπα της διαπραγμάτευσης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από πέντε ζητήματα εξαρτάται το εάν θα καταφέρουν κυβέρνηση και δανειστές να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία ή εάν τελικά θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της χρηματοδότησης – «γέφυρας» για τον Αύγουστο. Οι συνομιλίες χθες έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις και απομένουν θέματα προς οριστικοποίηση, αλλά τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Ευρωζώνη επιθυμούν διακαώς να επιτευχθεί συμφωνία που θα εγκριθεί έως τις 18 Αυγούστου. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος –μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των δανειστών– η διαπραγμάτευση εξελίσσεται «ίσως λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, υποστήριξε χθες πως είναι «φιλόδοξος», αλλά και «ρεαλιστικός» ο στόχος της εκταμίευσης της πρώτης δόσης πριν από τις 20/8. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αισιοδοξία σε Αθήνα και Κομισιόν για έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας είναι κυρίως η πολιτική βούληση των δύο πλευρών να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να υπάρχει διάθεση, ζητήματα τα οποία είναι υπό συζήτηση και στα οποία υπάρχει κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπισή τους, να παραπεμφθεί η εξειδίκευση της εφαρμογής τους για αργότερα. Οπως επισημαίνεται αρμοδίως, οι συζητήσεις αυτές τις ημέρες γίνονται επί συγκεκριμένων κειμένων.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι πρόθεση είναι μέσα στην εβδομάδα (έως την Κυριακή) να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Στόχος είναι μέχρι τις 18/8 να έχει ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από το Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι τότε μπορεί να το έχουν ψηφίσει και τα άλλα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, υπό την αίρεση ότι θα το πράξει εγκαίρως και το ελληνικό. Εάν αυτό είναι εφικτό, θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, τα ανοικτά ζητήματα στα οποία επιδιώκεται άμεσα ο συμβιβασμός είναι:

1. Αποκρατικοποιήσεις: Η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου που θα διαχειρίζεται δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ παραμένει «αγκάθι». Υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, με τον κ. Τσακαλώτο να παραδέχεται ότι διαπιστώνονται αποκλίσεις με τους δανειστές, οι οποίες όμως εκτίμησε ότι μπορούν να γεφυρωθούν.

2. Συνταξιοδοτικό: Το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει τα μέτρα να είναι πιο ήπια από αυτά που προτείνουν οι δανειστές.

3. Υφεση: Οπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, οι δύο πλευρές δεν έχουν οριστικοποιήσει τη νέα κοινή τους πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2015 είναι ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5-3%, τουλάχιστον.

4. Πρωτογενές ισοζύγιο προϋπολογισμού: Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα έχει «ξεχαστεί» και πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών εργάζονται ώστε να προσδιορίσουν το μέγεθος του πρωτογενούς ελλείμματος (εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 0% έως 1% του ΑΕΠ).

5. «Κόκκινα δάνεια»: Χθες έγινε μία γενική συζήτηση, αλλά απομένουν λεπτομέρειες να καθοριστούν.

Αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές σε αυτά τα θέματα σήμερα και τις επόμενες ημέρες, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα χρηματοδότηση – γέφυρα για τον Αύγουστο που θα εγκριθεί με την ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο – γέφυρα έως τώρα. Πληροφορίες, όμως, της «Κ» αναφέρουν ότι στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σενάριο ενδιάμεσης χρηματοδότησης σε περίπτωση που τελικά αποδειχθεί απαραίτητη. Κάτι το οποίο στελέχη των δανειστών δεν αποκλείουν αυτή τη στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή