18.500 διαδικτυακές υπογραφές για αποπομπή της κ. Κωνσταντοπούλου

18.500 διαδικτυακές υπογραφές για αποπομπή της κ. Κωνσταντοπούλου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα των αποκαμωμένων βουλευτών, που σχεδόν είχαν αποκοιμηθεί στα έδρανα του Κοινοβουλίου, καθώς η ψηφοφορία ολοκληρωνόταν τις πρώτες πρωινές ώρες, έκανε εσχάτως τον γύρο του διαδικτύου σκορπώντας το γέλιο. Ταυτόχρονα, όμως, αναδείκνυε μια πραγματικότητα: την παντοδυναμία και την τυραννική στάση της προέδρου της Βουλής και την ανοχή των βουλευτών όλων των παρατάξεων απέναντί της. Τη δυσαρέσκειά τους για αυτήν την κατάσταση, που ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικής νομιμότητας, θέλουν να εκφράσουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιστράτευσαν το μοναδικό τους «όπλο», το διαδίκτυο. Ο λόγος για τους ήδη 18.500 συμπολίτες μας που έχουν συνυπογράψει για την κατάθεση πρότασης μομφής εις βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κατέχει το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα. Ο αριθμός και ο ρυθμός συγκέντρωσης των μελών θεωρούνται πρωτοφανείς, καθώς δεν πρόκειται για μια σελίδα στην οποία πατάει κανείς αυτόματα like, αλλά για μια κλειστή ομάδα, η ένταξη στην οποία απαιτεί έγκριση από τα μέλη της κ.λπ.

Η πρόεδρος της Βουλής φαίνεται ότι ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές» που οι περισσότεροι χαράσσουν άτυπα με μια σειρά συμπεριφορών: από την παρακώλυση των διαδικασιών και την προσβολή βουλευτών, δημοσιογράφων και… αστυνομικών, έως την επιστολή της στον πρωθυπουργό, στην οποία ζητά να προστατευθεί από… αήθεις επιθέσεις σε βάρος της. Πριν από λίγες μέρες, ανοικτή επιστολή με «αρετή και τόλμη», όπως χαρακτηριστικά έγραφε, είχε αποστείλει ο σύμβουλος προγράμματος και αναπληρωτής συντονιστής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, Αριστείδης Φατούρος. «Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δεοντολογίας και αμεροληψίας, η αποδόμηση του ενημερωτικού τομέα, η συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και ο ακρωτηριασμός του πολιτιστικού-επιμορφωτικού προγράμματος, αλλοιώνουν βάναυσα τη φυσιογνωμία, το ύφος και το ήθος του καναλιού», αναφέρει ο κ. Φατούρος, που κάνει λόγο για δεκάδες επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους στο «κανάλι της Ζωής».

«Είναι ο χειρότερος πρόεδρος της Βουλής που έχει περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο· δεν ασκεί, εξευτελίζει τα καθήκοντά της», λέει στην «Κ» η κ. Ρηγούλα Γεωργιάδου, που μαζί με την Αγγέλα Τριανταφύλλου, τον Διονύση Καπάνο, τον Μάνο Γλαμπεδάκη αποτελούν μερικούς από τους 22 διαχειριστές της εν λόγω κλειστής ομάδας στο facebook, «Πρόταση Μομφής στην ΠτΒ». «Είμαστε όλοι μας άνθρωποι πολιτικοποιημένοι, αλλά όχι κομματικοποιημένοι», σημειώνει η ίδια, θέλοντας να δώσει μια απάντηση σε όσους τους έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως εγκάθετους. «Προσωπικά, προέρχομαι από την ανανεωτική αριστερά, έχω υπάρξει μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού "Ρήγας Φερραίος", άλλοι είναι φιλελεύθεροι, άλλοι σοσιαλιστές», διευκρινίζει η κ. Γεωργιάδου, «όλοι μας βαθιά δημοκράτες». Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί εξ όσων έχουν υπογράψει είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαλέξαμε το facebook γιατί είναι το "μέρος" που ουσιαστικά συναντιόμαστε», σημειώνει, «πολλοί είμαστε φίλοι στην πραγματική ζωή, με ορισμένους, ωστόσο, έχουμε γνωριστεί στους "τοίχους" του fb». Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται από τα πλέον δυναμικά και δραστήρια –όχι πάντοτε, βέβαια, με θετικό πρόσημο– καθώς την εβδομάδα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα και πολλές φιλίες διαλύθηκαν. Και όχι μόνον εικονικά. Ωστόσο, η εποχή εκείνη σηματοδότησε την απαρχή ενός προβληματισμού για το πολιτικό γίγνεσθαι. Επισημαίνεται ότι λίγες μέρες πριν, στα μέσα Ιουλίου, είχε ξεκινήσει μια «αντίστροφη» διαδικτυακή καμπάνια, προς υπεράσπιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι η πρόταση μομφής βρισκόταν προ των πυλών. Εκτιμάται ότι οι υποστηρικτές ανέρχονται στους 8.000.

Η ιδέα της κινητοποίησης για την αποπομπή της ΠτΒ γεννήθηκε την 20ή Ιουλίου, όμως φαίνεται ότι είχε ωριμάσει από καιρό. Δύο μέλη της διαχειριστικής ομάδας συζητούσαν online την πολιτική επικαιρότητα, στην οποία πρωταγωνιστούσε και η ΠτΒ. «Φλερτάρω με την ιδέα να αρχίσουμε να μαζεύουμε υπογραφές μέσω ίντερνετ για την αποπομπή της Κωνσταντοπούλου», λέει αυθόρμητα ο ένας. «Ασε το φλερτ και ετοίμασέ την!» τον παρότρυνε ο συνομιλητής του. Μιάμιση ώρα αργότερα, η ομάδα ήταν έτοιμη και μέχρι το βράδυ είχε ήδη προσελκύσει 1.000 χρήστες. Την επομένη, ο αριθμός των μελών ήταν 2.000 άτομα. «Την Τετάρτη, που υπήρχε εκ νέου μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στη Βουλή, χάρη στη συμπεριφορά της προέδρου, η καμπάνια απογειώθηκε, φθάσαμε τα 6.000 μέλη!» Στόχος της δραστήριας ομάδας είναι τώρα οι υπογραφές να φτάσουν πριν από τις 20 Αυγούστου τις 20.000, κάτι που μοιάζει απόλυτα εφικτό, καθώς μένουν μόλις 1.500 υπογραφές.

Οι πρωτεργάτες γνωρίζουν, βέβαια, ότι η κίνησή τους δεν έχει νομική ισχύ, αποκτά όμως ειδικό βάρος. «Θέλουμε να απευθύνουμε ανοικτή επιστολή ως πολίτες και ψηφοφόροι στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, την οποία θα κοινοποιήσουν σε κάθε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας τους να δρομολογήσουν την αποπομπή της κ. Κωνσταντοπούλου». Μπορεί το επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους να είναι η ΠτΒ, ωστόσο η κριτική τους, σε ένα δεύτερο επίπεδο, ασκείται στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού. «Δεν καταλαβαίνουμε την απάθειά τους, θα είναι τραγικό να έρθει το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων στη Βουλή και να είναι ακόμα πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που θα προσφύγει στις προσφιλείς της κωλυσιεργίες και τρικλοποδιές».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή