Φονική κακοκαιρία στα Σκόπια

Φονική κακοκαιρία στα Σκόπια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τρία μικρά παιδιά, ενώ δύο ακόμα αγνοούνται μετά την ισχυρότατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε χθες την περιοχή του Τετόβου, στο βορειοδυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν στην περιοχή ξερίζωσαν δένδρα, ενώ η βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες το απόγευμα της Δευτέρας. Πάντως, ακόμα και χθες το απόγευμα παρέμεινε ασαφής ο οριστικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, καθώς, σύμφωνα με κάποιες ιατρικές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται σε πέντε, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 16 τραυματίες.

Τα θύματα της κακοκαιρίας, ένας άνδρας 83 ετών και τρία παιδιά ηλικίας από 1,5 μέχρι 14 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο νερού και λάσπης. Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, εξακολουθούν να αγνοούνται ένα εξάχρονο κορίτσι και ένας ακόμα ενήλικας.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν τους δρόμους καλυμμένους από τόνους λάσπης, ξεριζωμένα δένδρα και διάφορα χαλάσματα. Σύμφωνα με τον αν. πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλαντιμίρ Πεσέφσκι, έχουν υποστεί ζημίες λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων τουλάχιστον 200 σπίτια, αλλά και μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου, κάποιες γέφυρες και οχήματα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά σε νοσοκομεία, αλλά οι περισσότεροι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που έπληξε τη βορειοδυτική περιοχή της ΠΓΔΜ ήταν η πολύ ισχυρή βροχόπτωση, την οποία ακολούθησαν χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι. Μάλιστα, το χαλάζι ήταν τόσο πολύ, ώστε η περιοχή θύμιζε «χριστουγεννιάτικο τοπίο», αφού είχε γίνει κάτασπρη. Επίσης, λόγω της βροχόπτωσης, υπερχείλισε και ο ποταμός Πένα, ενώ σημειώθηκε και καθίζηση του εδάφους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές ζημίες στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, ενώ χθες επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να υπολογιστεί με ποιον τρόπο θα δοθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Την ίδια στιγμή και ενώ η ΠΓΔΜ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην περιοχή του Τετόβου, σύμφωνα με τη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ομπρέλες πρέπει να βγάλουν και οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη Κεντρική Ευρώπη στη δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο για βροχές και καταιγίδες, κατά κύριο λόγο, στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός, όμως, μοιάζει να τρελαίνεται σε ολόκληρη την υδρόγειο. Ενδεικτικά, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε ότι από την εξέταση των μετεωρολογικών μοντέλων προκύπτει ότι το Ελ Νίνιο είναι εδώ και πρόκειται να ενισχυθεί. Το Ελ Νίνιο χαρακτηρίζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών θαλάσσιων υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη και προκαλώντας μεγάλη ξηρασία στην Ασία και την ανατολική Αφρική, αλλά ισχυρές και συχνά καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη Νότια Αμερική.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, περιμένουν περαιτέρω υπερθέρμανση των επιφανειακών υδάτων της θάλασσας, με τη μέση μέγιστη τιμή να προσεγγίζει τους 2,7 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Αν, τελικά, επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη, θα βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη θερμοκρασιακή διαταραχή από το 1997. Το Ελ Νίνιο του 1997 ήταν το τελευταίο «πολύ ισχυρό» φαινόμενο που καταγράφηκε και έθεσε σε κίνδυνο τη γεωργία και την κτηνοτροφία της Αυστραλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή