Φωτιά και έκρηξη σε μπούνκερ με 43 τραυματίες στο Αμβούργο

Φωτιά και έκρηξη σε μπούνκερ με 43 τραυματίες στο Αμβούργο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Μια φωτιά και μια έκρηξη που ακολούθησε, σε πρώην μπούνκερ στο Αμβούργο στα βόρεια της Γερμανίας, προκάλεσαν τον τραυματισμό 43 ατόμων. Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί σε εξαώροφο κτίριο που χρονολογείται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, τα αίτια της φωτιάς δεν αποσαφηνίστηκαν, αλλά η έκρηξη προκλήθηκε επειδή στο κτίριο υπήρχαν αποθηκευμένοι 100 τόνοι αιθέριων ελαίων. Πάνω από 60 άτομα απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες, μόλις ενημερώθηκαν ότι ξέσπασε η φωτιά κοντά σε κατοικημένα κτίρια, στις 4:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Περίπου 2,5 ώρες αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη κι ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και κάποιοι με κατάγματα, ενώ από τους αυτούς οι 12 ήταν πυροσβέστες και οι 19 διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. Οι Αρχές επιχείρησαν αλλά απέτυχαν να σβήσουν τη φωτιά, πλημμυρίζοντας το κτίριο με αφρό, ενώ αργά χθες οι πυροσβέστες, εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες, εστάλησαν εκ νέου προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε συντρίμμια και ποδήλατα τινάχτηκαν κυριολεκτικά στον αέρα. «Προς το παρόν, δεν πρόκειται να στείλουμε ανθρώπους μέσα στο κτίριο γιατί η κατάσταση είναι ασαφής», είχε δηλώσει αρχικά ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και γι’ αυτό επελέγη η –αναποτελεσματική, όπως αποδείχθηκε– λύση του αφρού. Αξιωματούχοι ζήτησαν να διενεργηθεί έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος στο τσιμεντένιο μπούνκερ στην περιοχή Ροτένμπουργκσορτ, κοντά στο λιμάνι. Εκατοντάδες μπούνκερ από τη ναζιστική περίοδο παραμένουν διάσπαρτα σε πόλεις της Γερμανίας, καθώς ήταν τα μοναδικά ασφαλή καταφύγια από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεφαν ολόκληρες γειτονιές. Με τους τσιμεντένιους τοίχους τους, πολλά μπούνκερ αποδείχθηκαν δύσκολο να κατεδαφιστούν μετά τον πόλεμο, και οι δημοτικές Αρχές προτίμησαν να τα διατηρήσουν και να στεγάσουν σε αυτά επιχειρήσεις ή πολιτιστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή