Οι κινηματογράφοι ελπίζουν τώρα στα… μπαρ τους

Οι κινηματογράφοι ελπίζουν τώρα στα… μπαρ τους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία εταιρεία μετά την άλλη προχωρούν σε αναπροσαρμογές του τιμολογίου τους ύστερα από την πρόσφατη μετάταξη των κινηματογραφικών εισιτηρίων στον «ακριβό» ΦΠΑ (23%). Τελευταία το κάνει, αυτήν την εβδομάδα, η Odeon, ενώ είχαν προηγηθεί η Village και η Ster.

Για τον καταναλωτή ο αυξημένος ΦΠΑ μεταφράζεται σε μια μέση επιβάρυνση της τάξης του μισού ευρώ (0,50) στις γενικές κατηγορίες εισιτηρίων. Πιο ρευστή παρουσιάζεται η εικόνα στις μεμονωμένες αίθουσες και στους θερινούς κινηματογράφους. Ορισμένοι ιδιοκτήτες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να απορροφήσουν την αύξηση, τουλάχιστον όσον αφορά την τρέχουσα σεζόν, προκειμένου να συγκρατήσουν μια ούτως ή άλλως εύθραυστη πελατεία.

«Η τρομακτική αύξηση του ΦΠΑ σε 23% συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την κινηματογραφική αγορά, η οποία συνεπάγεται μείωση των δημοσίων εσόδων», τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομίας και στον υπουργό Πολιτισμού, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ). Οπως τονίζει ο ΣΑΠΟΕ, η συνολική επιβάρυνση του κινηματογραφικού εισιτηρίου έχει πλέον φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος του 37,5%. Υπενθυμίζουμε ότι, μόλις πριν από λίγα χρόνια, το κινηματογραφικό εισιτήριο είχε μεταταχθεί από τον ΦΠΑ του 9% στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία του 13%. Και τώρα 23%…

Υστερα από τις τελευταίες αναπροσαρμογές, η γενική είσοδος στους πολυκινηματογράφους κλιμακώνεται από τα 7 ευρώ των αιθουσών της Ster, για τις πρώτες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας, στα 7,5 της Village και στα 8 της Odeon και της Ster για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η Ster επέλεξε να μην αυξήσει το ειδικό αντίτιμο για τους ανέργους (5 ευρώ), ενώ αμετάβλητες έμειναν και οι τιμές των τρισδιάστατων προβολών στα Village, όπως και των προσφορών 1+1 της Odeon.

Μιλώντας με ιδιοκτήτη θερινού κινηματογράφου σε συνοικία της Αθήνας που προχωρά από αύριο σε αύξηση του εισιτηρίου (στα 6,5 ευρώ από 6), μας μεταφέρει μια σχεδόν καταστροφική εικόνα από το μέτωπο των εισιτηρίων, καθώς, εκτός από τον ΦΠΑ, οι αιθουσάρχες επιβαρύνονται και με ξεχωριστό φόρο δημοσίων θεαμάτων. «Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη μας ελπίδα να επιβιώσουμε είναι τα μπαρ των κινηματογράφων μας, γιατί αν περιμένουμε από το εισιτήριο…»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή