Εθνικό σχέδιο ζητεί η Ν.Δ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από το περιεχόμενο της συμφωνίας, που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά επιμένοντας στην ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έλαβε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Πρέπει να συνεννοηθούμε για να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο, με επιχειρήματα ουσιαστικά, τα οποία θα μπορούμε να θέσουμε στους εταίρους μας και τα οποία θα προσπαθήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να τα κατανοήσουν, ώστε να μην υπάρχουν επώδυνες αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει τη συμφωνία προκειμένου «να την κρίνουμε και να προχωρήσουμε με την πορεία που έχουμε χαράξει στην Ευρώπη».

«Τασσόμαστε σε άλλα υπέρ και σε άλλα όχι. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο του λαϊκισμού, δεν πρόκειται να αντιγράψει την προηγούμενη αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτές τις συμπεριφορές» σχολίασε σε ό,τι αφορά τα αιτήματα που του έθεσε η εργατική πλευρά, προσθέτοντας ότι απαιτείται «να υπάρχει εθνική συνεννόηση, μια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, μια συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, τις κοινωνικές ομάδες, για να μπορέσουμε να περάσουμε τον δύσκολο δρόμο που μας ανοίγει το τρίτο μνημόνιο».

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε και μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλο, η οποία και κατέληξε σε μη ονομαστικές αιχμές για τον τέως υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη. Συζητώντας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και αφού ο κ. Παναγόπουλος ανέδειξε τη μη διάθεση της κυβέρνησης να συνεννοηθεί με πολιτικές αλλά και κοινωνικές δυνάμεις, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε: «Πράγματι, όπου πηγαίναμε με επιχειρήματα σοβαρά και με την ενίσχυση τριτοβάθμιων οργανώσεων στη διαπραγμάτευση, κερδίζαμε… όπου πας χωρίς κείμενο, χωρίς τσάντες, με τα πουκάμισα έξω, με στυλ χαβαλέ, δεν μπορείς να πείσεις. Οπου υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα μπορείς να κερδίσεις».

Στη συζήτηση κυριάρχησαν, προφανώς, οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και την πραγματική οικονομία και η ανησυχία όλων των πλευρών για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και την απασχόληση, όπου και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Ενδεικτικό του τρόπου που πολιτεύεται ο κ. Μεϊμαράκης ήταν και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Ν. Κιουτσούκης, σχολίαζαν μετά το πέρας της συνάντησης ότι επρόκειτο, έπειτα από καιρό, για μία πολιτική και όχι στενά τεχνοκρατική συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που επιμένει ότι το κόμμα δεν έχει άλλο δρόμο από τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, συνεχίζει το μπαράζ επαφών του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με το βλέμμα προφανώς και στις πρωτοβουλίες, και εκλογικές, που μπορεί να αναλάβει ο πρωθυπουργός. Είναι ενδεικτικό ότι, χθες, από το γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου κυρίως βρίσκεται ο κ. Μεϊμαράκης, πέρασαν και είχαν συναντήσεις μαζί του ιστορικά στελέχη όπως ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, εν ενεργεία βουλευτές (σ.σ. μεταξύ άλλων οι Σοφία Βούλτεψη, Σ. Κεδίκογλου, Λ. Αυγενάκης, Κ. Τασούλας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης), αλλά και πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη και πολιτευτές του κόμματος, όπως οι Κατερίνα Παπακώστα και Φ. Κρανιδιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή