Βυθίστηκε αλιευτικό ανοιχτά της Λιβύης

Βυθίστηκε αλιευτικό ανοιχτά της Λιβύης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε χθες το πρωί στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, καθώς αλιευτικό που μετέφερε ώς και 700 πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε τη στιγμή που το προσέγγιζαν τα σωστικά σκάφη.

Ως χθες το απόγευμα είχαν ανασυρθεί από τα νερά της Μεσογείου 25 σοροί, ενώ ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φεντερίκο Φόσι, εκτίμησε ότι στο αμπάρι του σκάφους -και άρα χωρίς καμία ελπίδα διάσωσης- βρίσκονταν 100 άνθρωποι.

Η ιταλική ακτοφυλακή και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφεραν ότι διασώθηκαν περίπου 400 άτομα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, των οποίων το σκάφος «Dignity 1» βρισκόταν στην περιοχή, ανέφεραν ότι το αλιευτικό πρέπει να μετέφερε 700 άτομα. «Η ομάδα του “Dignity 1” επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν πολλοί θάνατοι, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχει αριθμούς».

Ο υπουργός Αμυνας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε ότι «η απώλεια ζωών φαίνεται ότι είναι μεγάλη». Στην επιχείρηση διάσωσης έλαβε μέρος και σκάφος του ιρλανδικού ναυτικού.

Το γεγονός ότι οι βάρκες συχνά ανατρέπονται όταν τις προσεγγίζουν τα σωστικά μέσα έχει να κάνει με την υπερφόρτωσή τους, καθώς ακόμη και το να σηκωθούν κάποιοι επιβάτες όρθιοι επηρεάζει την ασταθή πλεύση τους.

Τον Απρίλιο βυθίστηκε αλιευτικό με 800 πρόσφυγες, καθώς προσέγγιζε σκάφος του εμπορικού ναυτικού που είχε σπεύσει σε διάσωση. Επρόκειτο για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο των τελευταίων δεκαετιών στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, φέτος έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να υπολογιστούν τα θύματα από τη χθεσινή τραγωδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή