Κερδίζει συνεχώς έδαφος το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα

Κερδίζει συνεχώς έδαφος το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η πρωτοκαθεδρία του Λαϊκού Κόμματος στην ισπανική πολιτική διευρύνεται, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του ινστιτούτου CIS, χωρίς, ωστόσο, το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να κυβερνήσει χωρίς συμμάχους. Το πολιτικό φθινόπωρο είναι απρόβλεπτο για τη χώρα, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο Ποδέμος, παρότι το τελευταίο υποχωρεί κατά 0,8 μονάδες.

Οι μετρήσεις του CIS

Το βαρόμετρο CIS καταγράφει άνοδο κατά 2,5 μονάδες του Λαϊκού Κόμματος, φέρνοντάς το στο 28,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένει ουσιαστικά στάσιμο στο 24,9%. Το αριστερό Ποδέμος υποχωρεί ελαφρά στο 15,7%, ενώ το φιλελεύθερο Θιουδαδάνος πέφτει 2,5 μονάδες και αγγίζει το 11%. Το βαρόμετρο καταγράφει ως κυριότερη ανησυχία των Ισπανών την ανεργία (78,8%, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο), με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κυριότερη ανησυχία, που είναι η διαφθορά, για την οποία δηλώνει ότι ανησυχεί το 43,7%.

Παρά τα σημάδια αναθέρμανσης της ισπανικής οικονομίας, η ανεργία παραμένει στο 22,4%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, ενώ οι όροι για τους έχοντες εργασία έχουν επιδεινωθεί.

«Κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες, δηλαδή βγάζουμε την Ισπανία από την κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Φερνάντεθ Μαρίνεθ. Η έρευνα του CIS διενεργήθηκε στο διάστημα από 1η ώς και 9η Ιουλίου, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση του Ραχόι στις 2 Ιουλίου για περικοπές φόρων και για ανάπτυξη 3,3% για τη φετινή χρονιά.

Το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία έχει βάλει φωτιά στα σενάρια περί συμμαχιών. «Μπορεί το Λαϊκό Κόμμα να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά να μην έχει επαρκή αριθμό βουλευτών και να συμμαχήσει με το Θιουδαδάνος», σημείωσε η εφημερίδα El Pais. «Οι επιτελείς του Λαϊκού Κόμματος θεωρούν ως μαγικό αριθμό που θα επιτρέψει αυτήν τη συμμαχία τις 140 έδρες. Αν αυτό δεν συμβεί, θα έρθουμε αντιμέτωποι με το πρωτοφανές σενάριο ο νικητής των εκλογών να μην δύναται να κυβερνήσει. Αυτό, φυσικά, θα συμβεί μόνον αν η αριστερά είναι σε θέση να σχηματίσει εναλλακτική πλειοψηφία».

Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ενώ η προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το Λαϊκό Κόμμα να παρουσιάζει τον προϋπολογισμό του 2016 στις 3 Αυγούστου, νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Το Ποδέμος χαρακτήρισε τις αυξήσεις κοινωνικών δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός ως «συμβολικές». «Με αυτόν τον προϋπολογισμό για το 2016, ο Ραχόι υπογράφει την παραδοχή ενός εγκλήματος. Παραδέχεται ότι η λιτότητα είναι αιώνια», σχολίασε το στέλεχος του Ποδέμος, Πάμπλο Ετσενίκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή