Οι δανειστές ζητούν οι 100 δόσεις να γίνουν… 12

Οι δανειστές ζητούν οι 100 δόσεις να γίνουν… 12

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις για δραστικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων ασκούν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν η πλειονότητα των οφειλετών να εντάσσεται στη ρύθμιση των 12 δόσεων και να τεθούν κριτήρια τέτοια που θα αφήνουν περιθώριο σε λίγους να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Κάτι που εκ των πραγμάτων φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επανεξέταση της ρύθμισης είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για άρση ορισμένων μέτρων που είχαν υιοθετηθεί μονομερώς από την Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, παραδέχτηκε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε ότι η προσέγγιση του θέματος γίνεται με «ρεαλισμό και ευαισθησία». Οπως ανέφερε, η ρύθμιση έχει εκπνεύσει και δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί τώρα σε αυτήν, αλλά πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσής της.

Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων για τη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι «σκοπός είναι να διατηρηθεί η ροή εσόδων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές είχαν ασκήσει έντονη κριτική για το γεγονός ότι μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι θα υπάρξουν αλλαγές προς το δικαιότερο και στον ΕΝΦΙΑ. «Το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο -που αφορά σε όλα τα ακίνητα- στον συμπληρωματικό», όπως δήλωσε. Επίσης ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με τους δανειστές μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα, και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.

Αναφορικά με τις πιέσεις των δανειστών για φορολόγηση κλάδων της οικονομίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και ειδικά σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή