Μείωση 6% στις επικουρικές

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένες κατά 6% θα είναι όλες οι επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συντάξεων που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Η εγκύκλιος του ΕΤΕΑ, που εκδόθηκε χθες, ορίζει πως η εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, που θεσπίστηκε για τις επικουρικές συντάξεις, εφαρμόζεται στο σύνολο των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συντάξεων που λαμβάνουν. Να σημειωθεί ότι για την κύρια σύνταξη η εισφορά 4% που από 1η Ιουλίου έγινε 6% επιβάλλεται μόνο σε μία κύρια σύνταξη, στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχους δικαιούται περισσότερες.

Επίσης, στις επικουρικές, όπως επιβεβαιώνεται και από την εγκύκλιο, το 6% υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού, ήτοι στις μεικτές συντάξεις, μετά όμως από την αφαίρεση των μειώσεων των μνημονιακών νόμων 3986/2011, 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και του 4052/2012, και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Δεν αφαιρούνται τυχόν άλλες παρακρατήσεις από οφειλές, διατροφές, κατασχετήρια κ.λπ. Μετά τη νέα, διορθωτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ΕΤΕΑ ξεκαθαρίζει ότι τα ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου θα παρακρατηθούν ισόποσα από τις επικουρικές συντάξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Νέα εγκύκλιο εξέδωσε μετά τις αλλαγές και η διοίκηση του ΙΚΑ, διευκρινίζοντας ότι η αναδρομική παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς (6% από 4%) για τους συνταξιούχους υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα γίνει σε τρεις ισόποσες δόσεις με τις καταβολές των συντάξεων τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή