Στο 10% οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά

Στο 10% οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 10% διαμορφώνεται σταθερά πλέον η απόρριψη των επιταγών που κατατίθενται προς εξόφληση στις τράπεζες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά, που επιβαρύνεται από την πτώση της κατανάλωσης και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο του μέσου όρου που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, έως και τις 28 Ιουνίου που επιβλήθηκε η αργία στις τράπεζες, και το οποίο δεν ξεπερνούσε το 2,5% – 3%.

Αν και το ποσοστό απόρριψης επιταγών, δηλαδή αυτών που δεν πληρώθηκαν στην καθορισμένη ημερομηνία κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, είναι σαφώς χαμηλότερο αυτού που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες άρσης της τραπεζικής αργίας και το οποίο είχε εκτιναχθεί στο 27%, παραμένει υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο του εξαμήνου, με δεδομένο μάλιστα ότι οι λήξεις των επιταγών είναι συνήθως στα τέλη κάθε μήνα. Ετσι η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δεν είναι αντιπροσωπευτική περίοδος και το πρόβλημα στην αγορά θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στα τέλη του μήνα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να παρατείνει κατά ένα μήνα από τη σφράγιση της επιταγής τον χρόνο για την ένταξη του εκδότη της στον «Τειρεσία», λειτουργεί ανακουφιστικά ως προς τις επιπτώσεις που έχει η μη κάλυψή της.

Εντούτοις δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η απουσία ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό ξεκινά από το Δημόσιο και την αθέτηση των υποχρεώσεών του προς προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 5,3 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ στις αρχές του χρόνου. Η αφερεγγυότητα του κράτους δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς δεν περιορίζεται σε αυτούς που συναλλάσσονται μόνο με το Δημόσιο, αλλά διευρύνεται στο σύνολο της οικονομίας, περιορίζοντας την ικανότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ οι κεφαλαιακοί περιορισμοί επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Μετά την παράταση που δόθηκε για την ένταξη στον «Τειρεσία», τα στοιχεία για το ύψος των ακάλυπτων επιταγών θα αποτυπωθούν ουσιαστικά τον Οκτώβριο, όταν θα έχει παρέλθει και πρόσθετη περίοδος χάριτος που δόθηκε στους εκδότες για την εξόφλησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της τραπεζικής αργίας αποτέλεσε διάστημα κατά το οποίο οι επιταγές είχαν παγώσει. Οι επιταγές, παρά την υποχώρηση των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να αποτελούν βασικό συναλλακτικό εργαλείο στην Ελλάδα και η αξία αυτών που διακινούνται συνολικά κάθε χρόνο υπολογίζεται στα 150 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή