Υπό επεξεργασία η πρόταση των δανειστών

Υπό επεξεργασία η πρόταση των δανειστών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών έχουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει την πρόταση των θεσμών για το κείμενο του νέου μνημονίου. Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις τελικές λεπτομέρειες επί του κειμένου με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εντός των επόμενων ωρών και ημερών.

«Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Welt Am Sonntag η οποία αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση» ο κ. Σταθάκης ανέφερε : «Μπορεί να είναι ακριβές».

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές συζητούν τα προαπαιτούμενα, ενώ θε΄βρησαν σίγουρο το γεγονός ότι συναντήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αυτή τη στιγμή παραμένουν προς διευκρίνιση δύο θέματα: Πρώτον, η λειτουργία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η χρήση των εσόδων που θα έχει και δεύτερον η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το κείμενο και όλα τα θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο μεταξύ, θετική ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εισήγηση των θεσμών για ολοκλήρωση της συμφωνίας ώστε να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Πέμπτη κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της Ε.Ε. (EFC).

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και με εκπροσώπους των δανειστών οι θεσμοί ανέφεραν στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως η συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι παράγοντες ξεκαθάριζαν ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά και καμία πίεση από τις χώρες της Ε.Ε. για δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα αντί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι Δευτέρα, Τρίτη το αργότερο να οριστικοποιηθεί το νέο μνημόνιο και Πέμπτη να έχει ψηφιστεί μαζί με τα προαπαιτούμενα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Επόμενο βήμα είναι να συνεδριάσει την Παρασκευή το Eurogroup και να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης του νέου μνημονίου από τα υπόλοιπα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης έως τις 18 Αυγούστου.

Ετσι στις 19 του μήνα θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος με την κυβέρνηση να επιδιώκει αυτή η δόση να φτάσει στα 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν δεν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Στο ποσό των 25 δισ. περιλαμβάνονται και περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς προμηθευτές του. Μάλιστα και η πλευρά των δανειστών θεωρεί θετικό γεγονός την αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου καθώς θα δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία που αυτή τη στιγμή βυθίζεται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή