Πέντε συλλήψεις για απάτη μέσω «πυραμίδας» στη Θεσσαλονίκη

Πέντε συλλήψεις για απάτη μέσω «πυραμίδας» στη Θεσσαλονίκη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, μέσω «πυραμίδας» την οποία είχαν στήσει επιτήδειοι, υποσχόμενοι στα θύματά τους, που στο σύνολό τους είναι επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, εύκολα κέρδη και πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή τους σε ένα δαιδαλώδες επιχειρηματικό πρόγραμμα, αποκάλυψε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε ανδρόγυνο Αυστριακών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, που εκτός από το ζευγάρι των αλλοδαπών, περιλαμβάνει και τρεις Έλληνες. Σχεδόν μέσα σε μία 3ετία, και ειδικότερα από το Νοέμβριο του 2010 έως το Σεπτέμβριο του 2013, τα πέντε εμπλεκόμενα πρόσωπα φαίνεται ότι εξαπάτησαν τουλάχιστον είκοσι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Μυτιλήνη και τα Μέγαρα Αττικής.

Ως «όχημα» της δράσης τους, παρουσίαζαν πέντε εταιρίες, διεθνούς βεληνεκούς, μία εκ των οποίων -κατά την Αστυνομία- αποτελούσε υποκατάστημα επιχείρησης με έδρα την Αυστρία, ενώ η ταυτότητα των υπολοίπων ερευνάται. Ο 50χρονος Αυστριακός και η 46χρονη σύζυγός του εμφανίζονταν κατά περίπτωση ως διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα συνεργάζονταν τα θύματα δια μέσω ενός πολύπλοκου και σκοπίμως δυσνόητου –όπως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία- προγράμματος που αποδείχθηκε ανύπαρκτο.

Πιο ειδικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «πυραμίδας» και με δέλεαρ το εύκολο και μεγάλο κέρδος, οι επιτήδειοι έπειθαν τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν με αρχικό χρηματικό κεφάλαιο στο υποτιθέμενο πρόγραμμα, το οποίο δήθεν θα τους καθιστούσε μέλη ενός δικτύου επιχειρήσεων – συμβεβλημένων με τις παραπάνω εταιρίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορούμενοι υπόσχονταν στους παθόντες, τους οποίους συναντούσαν σε σεμινάρια και εκδηλώσεις που οργάνωναν για τον σκοπό αυτό, ότι χάρη στη συνεργασία αυτή θα διεύρυναν το πελατολόγιό τους και ότι θα εξασφάλιζαν έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην αγορά προϊόντων μεταξύ των δήθεν συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.

Προκειμένου δε να πείσουν τους παθόντες, τους παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν από το πρόγραμμα κι ότι θα έπαιρναν πίσω το αρχικό τους κεφάλαιο.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που φέρονται ότι αποκόμισαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 81.071 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων που εξαπατήθηκαν από τους ίδιους. Η δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή