Περικοπές σε υπουργούς, βουλευτές

Περικοπές σε υπουργούς, βουλευτές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσκοπώντας στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την επικείμενη ψήφιση και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που θα επωμιστεί και ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε κατά τη διάρκεια χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο καταργούνται οι φορολογικές εξαιρέσεις των βουλευτών και μειώνονται οι αποζημιώσεις υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του νέου νόμου -που έχει και άρωμα λαϊκισμού λόγω του χρόνου που επελέγη για τη λήψη της απόφασης- εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση αλλά και τις δυνατότητες των πιο αδύναμων οικονομικά βουλευτών, ενώ, όσον αφορά τις ΔΕΚΟ και τις ανεξάρτητες αρχές, οι μεγάλες μειώσεις ενδεχομένως θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την εξεύρεση ικανών στελεχών. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν επίσης μέρος ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Δημήτρης Μάρδας, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς.

Ο πρωθυπουργός, επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους». Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στην «Κ» ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει, στο μέτρο του δυνατού, να υιοθετήσει και άλλα παρόμοια «ισοδύναμα μέτρα» με στόχο να καταστεί δυνατή η πολιτική διαχείριση της επώδυνης συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και έκανε λόγο για «μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

1. Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη φορολογία φυσικών προσώπων. Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

2. Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

3. Καθορισμός ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών Δ.Σ. των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού. Η αποζημίωση προέδρων και μελών Δ.Σ. δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τέλος, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σχετικές δεσμεύσεις είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό όφελος θα υπολογιστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή