Το τρίτο Μνημόνιο διχάζει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Βερολίνο

Το τρίτο Μνημόνιο διχάζει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Βερολίνο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της φαίνεται να έχουν εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία για την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, μιας συμφωνίας όμως που προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία σε όλους τους εμπλεκόμενους αν και για διαφορετικούς λόγους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι είναι εφικτή η υπογραφή της συμφωνίας ακόμη και μέχρι τις 20 Αυγούστου, τη στιγμή που το Βερολίνο εξακολουθεί να πιέζει για νέα μέτρα πριν από την καταβολή νέων χρημάτων, με αποτέλεσμα να απειλείται με απομόνωση εξαιτίας της σκληρής του στάσης. Ισως ήταν η είδηση που δημοσίευσε το Σάββατο η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία σε συνεδρίαση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει πρώτα το μεταναστευτικό ώστε να μπορέσει να ζητήσει την τρίτη συμφωνία οικονομικής διάσωσης.

Η είδηση διαψεύστηκε αργότερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο ερμηνεύτηκε, στην καλύτερη περίπτωση, ως μια άγαρμπη προσπάθεια του Βερολίνου να αποσπάσει ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις και να προωθήσει τη λύση της συμφωνίας «γέφυρας» αντί της τριετούς συμφωνίας. Στη χειρότερη περίπτωση η εικαζόμενη απαίτηση του Βερολίνου ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Γερμανίας να εκτροχιάσει την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. «Μια συμφωνία είναι εφικτή. Μπορεί να επιτευχθεί τον Αύγουστο, το προτιμότερο πριν από τις 20 Αυγούστου» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ανίκα Μπράινταρτ.

Απομόνωση

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο επέμενε στη «γραμμή» καλύτερα να το κάνουμε σωστά παρά βιαστικά, όπως είχε αναφέρει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Γενς Σπαν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι είναι επιθυμητή η ταχεία ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας διάσωσης. Ωστόσο, ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση προτιμά την υπογραφή ενδελεχούς συμφωνίας παρά μια βιαστική συμφωνία. Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την ίδια στιγμή ότι είναι λογικό να συνδεθεί το μέγεθος της πρώτης δόσης που θα καταβληθεί στην Ελλάδα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Το Βερολίνο θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει φιλόδοξο (βλ. σκληρό) δημοσιονομικό προϋπολογισμό, μια αξιόπιστη στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρύθμιση που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, δήλωσε χθες ο κ. Γιοργκ Βαϊσγκέρμπερ.

Ο κ. Βαϊσγκέρμπερ υποστήριξε ότι επειδή το Βερολίνο δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος ώστε να ελεγχθεί η συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Κατά τους «Financial Times» η σκληρή στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα έχει αρχίσει να προκαλεί την απομόνωσή του. «Σημαντικές παραχωρήσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας τον προηγούμενο μήνα έχουν ενθαρρύνει άλλα σκληρά μέλη όπως η Φινλανδία να πάρουν αποστάσεις από το Βερολίνο», εκτιμούν οι F.T. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα ακόμη και αν επιμείνει να καθυστερεί ο κ. Σόιμπλε, η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί την απομόνωση του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή