Λήψη σκληρών μέτρων έως το τέλος του Οκτωβρίου

Λήψη σκληρών μέτρων έως το τέλος του Οκτωβρίου

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο Μνημόνιο θα πρέπει επί της ουσίας να έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του Οκτωβρίου, καθώς σειρά σημαντικών δράσεων έχουν παραπεμφθεί για τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ήταν εκτός από πολιτικά και πρακτικά αδύνατο να νομοθετηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ο πρώτος έλεγχος επί του νέου προγράμματος περιέχει πολλά και «βαριά» μέτρα, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού, όσο και σε ασφαλιστικό, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που παρουσιάζει η «Κ», περιλαμβάνει με λεπτομέρεια τις δράσεις σε όλους τους τομείς που θα πρέπει να αναληφθούν ακόμα και μετά από ένα χρόνο από τώρα.

Πέραν των μέτρων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να έχει καταρτίσει και το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου, αυτές ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ (τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειχναν ότι τον Ιούνιο ήταν στα 5,3 δισ. ευρώ) και θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι για τον σκοπό αυτό, η Αθήνα ζητά περί τα 2,5 δισ. ευρώ ως μέρος της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος. Πάντως, υπάρχει σαφής αναφορά ότι οι αποπληρωμές θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, αλλά και επίσης σαφής αναφορά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διενεργήσει έλεγχο για το κατά πόσο είναι πραγματικά ή εικονικά τα χρέη έως τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια που δίνονται σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, χρησιμοποιούνται από αυτούς τους φορείς για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει επίσης να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα εισάγεται θεσμικό πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία ολόκληρου του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από τον Νοέμβριο.

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019. Μεταξύ άλλων, έως το τέλος Οκτωβρίου προβλέπεται:

1. Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

2. Η αναδιάρθρωση του φορολογικού κώδικα.

3. Η σταδιακή αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών. Από το 2016 θα φορολογούνται με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 26%.

4. Η επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

5. Να προχωρήσει ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων.

6. Να επεκταθεί η φορολογία 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τυχερά παιχνίδια και στα VLT, που προβλέπεται να εγκατασταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.

7. Να αυξηθεί στο 15% η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια κάτω των 12.000 ευρώ.

8. Σταδιακή κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στον ναυτιλιακό κλάδο.

9. Μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2016.

10. Επέκταση της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς έως το 2018.

11. Απλοποίηση συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.

12. Επανασχεδιασμός της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.

13. Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ώστε οι πιθανές αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές το 2016 να μην επηρεάσουν τον στόχο της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ.

14. Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

15. Να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές.

16. Αλλαγές στον νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

17. Νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ για χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση.

18. Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (περιλαμβανομένων και των ημερομηνιών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

19. Ορισμός ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα προσδιορίσει τις δυνατότητες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία στο νέο ανεξάρτητο ταμείο.

20. Αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2016 και θέσπιση νέων ανώτατων ορίων για τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου έως το 2019.

21. Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που είναι συνδεδεμένα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από την 31η Οκτωβρίου. Οι απώλειες των ταμείων θα αντικατασταθούν από τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών.

22. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των «υψηλότερων» χαμηλοσυνταξιούχων από τον Μάρτιο του 2016.

23. Εκκίνηση της συζήτησης με ανεξάρτητους φορείς και το ILO για εφαρμογή των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή