Μεταξύ Βουλής και Βερολίνου ο κ. Τσίπρας

Μεταξύ Βουλής και Βερολίνου ο κ. Τσίπρας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσει την υπερψήφιση του νέου μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων έως την Πέμπτη από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και το πώς θα ξεπεράσει τον σκόπελο της Γερμανίας που φαίνεται να προκρίνει τη λύση της χρηματοδότησης-γέφυρας, καλείται πλέον να εντοπίσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Χθες το πρωί Αθήνα και θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα, αν και παρέμειναν «1-2 θέματα ανοιχτά», όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχει εμπλοκή σε κάποια ζητήματα και κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, ο πρωθυπουργός ζήτησε μάλιστα και τη συνδρομή της Κομισιόν. Πάντως, ακόμα κι αν αυτά τα θέματα κλείσουν, δεν διασφαλίζεται και η ομαλή πορεία προς την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος, καθώς υπάρχουν τα εμπόδια που θέτουν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και το Βερολίνο. Χθες συνεδρίασε το συμβούλιο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFC) και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συζήτηση έδειξε ότι οι χώρες της Ε.Ε. κρίνουν -σε πρώτη φάση- θετικά το περιεχόμενο της συμφωνίας. H εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου, επανέλαβε στο EFC (σύμφωνα με τη Wall Street Journal) ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος, αλλά από τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις και θα έχουν ληφθεί τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το EFC προετοιμάζει τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί την Παρασκευή (πιθανότατα διά ζώσης), για να εγκρίνει το νέο μνημόνιο. Εκεί, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην κυβέρνηση ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ενδεχομένως να θέσει επί τάπητος το σενάριο της νέας χρηματοδότησης-γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος.

Πέραν αυτών, χθες το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε με αλλεπάλληλες ενημερώσεις να περιγράψει τα θετικά σημεία του νέου μνημονίου (το οποίο μέχρι τη 1 το πρωί σήμερα δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή). Ωστόσο, στις κυβερνητικές ενημερώσεις υπάρχουν διάφορες ανακρίβειες. Ειδικότερα:

• Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα επανεξεταστεί όταν θα εκδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εως τότε δεν θα υπάρξει κάποια σχετική αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς.

• «Επανέρχεται σε ισχύ ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων», αλλά το προσχέδιο του νέου μνημονίου προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει τίποτα στο σημερινό καθεστώς έως το τέλος του έτους, όταν και θα είναι έτοιμο το πόρισμα των ανεξάρτητων φορέων για τις εργασιακές αλλαγές, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Εργασίας (ILO).

• Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να νομοθετήσει σχετικά με το θέμα έως τον Δεκέμβριο, ώστε να τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς από τον Ιούνιο του 2016.

• «Το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δισ., έναντι 4 δισ. που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση», σημειώνεται. Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα θα είναι 3ετούς διάρκειας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν προληπτική γραμμή πίστωσης για ένα έτος.

• «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά το προσεχές διάστημα». Πάντως, στο νέο μνημόνιο υπάρχουν ρητές αναφορές για τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των νέων μειωμένων στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

• «Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται». Ωστόσο, στο νέο μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή