Κριτική από Ποτάμι στο «Μνημόνιο Τσίπρα»

Κριτική από Ποτάμι στο «Μνημόνιο Τσίπρα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να προωθήσει όλα τα δυσάρεστα μέτρα του μνημονίου «εν κρυπτώ», μέσα στον Αύγουστο, ασκεί ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μεταξύ στελεχών του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η πατρίδα μπορεί και αν η οικονομία έχει τις απαιτούμενες αντοχές. Αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης ήταν τα στοιχεία που έχουν γίνει ως αυτήν τη στιγμή γνωστά από το «Μνημόνιο Τσίπρα» (όπως αποκαλούν την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία στη Σεβαστουπόλεως), αλλά και οι εκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το φθινόπωρο. Στο Ποτάμι έχουν αποφασίσει ότι σε περίπτωση εκλογών οι λίστες των υποψηφίων θα εμπλουτιστούν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μετά τη χθεσινή σύσκεψη, είπε ότι, παρά τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα να περάσει τα δυσάρεστα μέτρα εντός του θέρους, το μνημόνιό του «θα γίνει αντιληπτό από τον ελληνικό λαό. Και τότε όλοι θα καταλάβουν ότι η δική μας πρόταση για συμφωνία πριν από δύο μήνες, όταν η Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα, ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση για τη χώρα». Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι η διαδικασία προωθείται χωρίς «κανέναν διάλογο, κανένα σχέδιο», με πολλές αδικίες και προχειρότητα. Και κατέληξε: «Το μάρμαρο, βέβαια, και τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης θα τα πληρώσουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Και τα πληρώνουν ήδη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανήλθε και χθες στο μεταναστευτικό, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν να παίζουν Lego με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, «με τις σκηνές και τα κοντέινερ στον Ελαιώνα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιδρά με καθυστέρηση πέντε μηνών, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες (4.000 στη Λέσβο και 5.000 στην Κω) αναζητούν τρόπους να φύγουν από τα νησιά όπου μένουν προσωρινά. Και επανέφερε τις τέσσερις προτάσεις του Ποταμιού για: Πρώτον, έναν επικεφαλής ειδικής αρχής για τη μετανάστευση. Δεύτερον, μετατροπή στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε χώρους φιλοξενίας των προσφύγων. Τρίτον, άμεση συγκρότηση διαχειριστικής αρχής για εξασφάλιση των 500 εκατ. ευρώ που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Και, τέταρτον, επαναδραστηριοποίηση του Λιμενικού και της Frontex για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, σε συμφωνία και με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή