Ψηφοφορία – προοίμιο διάσπασης ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφοφορία – προοίμιο διάσπασης ΣΥΡΙΖΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος κύκλος ενός ταραχώδους επταμήνου για την κυβέρνηση, και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αναμένεται να κλείσει αύριο με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου που θα βρει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης και τον ΣΥΡΙΖΑ σε θυελλώδη πορεία διάσπασης.

Η καταψήφιση της συμφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα είναι δεδομένη και, κατά συνέπεια, η διάσπαση, είτε συντελεστεί επίσημα στο συνέδριο είτε πριν από αυτό, είναι τυπική διαδικασία και απλώς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι αναδιαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης της χώρας, καθώς στις εκλογές θα υπάρχει μια άλλη Αριστερά, όπως παραδέχονται συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αυτό στο οποίο δεν απαντά η Αριστερή Πλατφόρμα ούτε ο κ. Λαφαζάνης με τη χθεσινή δήλωσή του είναι αν οι βουλευτές της θα συνεχίσουν να είναι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφωνίες που εμποδίζουν τη λήψη μιας ομόφωνης απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται και πάλι να προκαλέσει τους διαφωνούντες να πάρουν απόφαση αν θέλουν να ανήκουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίζοντας είτε παραδίδοντας τη βουλευτική τους έδρα.

Παρεμβαίνοντας χθες ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «το νέο μνημόνιο, που η κυβέρνηση φέρνει άρον άρον για ψήφιση στην Ολομέλεια μέσα στον Δεκαπενταύγουστο παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί, ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία».

O κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, αλλά και τη ρήξη «με το περήφανο “Οχι” του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».

Ο κ. Τσίπρας με επιστολή του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να συγκληθεί η Βουλή ώστε σήμερα να συζητηθεί η συμφωνία στις επιτροπές και αύριο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας. H κ. Κωνσταντοπούλου είχε άλλη άποψη, καθώς έχει συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων για σήμερα στις 9.30 μ.μ. και πιθανότατα η συζήτηση της συμφωνίας θα γίνει στις επιτροπές αύριο το πρωί και ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ως προς τον χρόνο των εκλογών, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις. Η μία εισήγηση υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για εκλογές τον Σεπτέμβριο και πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συναντά πολλές διαφωνίες. Η δεύτερη εισήγηση επικαλείται την υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού, την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις στο κράτος, να μπει στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και στη συνέχεια να γίνουν οι εκλογές. Γύρω από τις δύο αυτές εισηγήσεις γίνεται εκτενής διάλογος εντός της κυβέρνησης και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς πάντως να έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Δηλώσεις Αλαβάνου

Ο Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM, είπε ότι δεν βρίσκεται σε συζήτηση με τον κ. Λαφαζάνη και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της συγκέντρωσης διαφόρων ριζοσπαστικών δυνάμεων σε ένα ενωτικό σχήμα, ελπίζοντας ότι «και η Αριστερή Πλατφόρμα κάποτε θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα». Ουσιαστικά ο κ. Αλαβάνος καλεί τον κ. Λαφαζάνη να ενταχθεί σε ένα σχήμα υπό τον ίδιο, πράγμα που η Αριστερή Πλατφόρμα δεν συζητεί καν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή