Τέντες και φυτά στον Ελαιώνα

Τέντες και φυτά στον Ελαιώνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση των εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας φιλοδοξεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μεταφερθούν όσοι έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως. Για τον σκοπό αυτόν γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα με την προμήθεια των αναγκαίων κλιματιστικών (τα μεταλλικά κοντέινερ μετατρέπονται σε φούρνους το καλοκαίρι), αλλά και με τη διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη η διαμονή. Τοποθετούνται μεγάλες τέντες για σκίαση, καθώς και φυτά, ενώ προβλέπεται και χλοοτάπητας. Γιατροί και νοσηλευτές του υπουργείου Υγείας θα αναλάβουν την ιατρική παρακολούθηση, ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΜΚΟ. Πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν στον χώρο θα κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ περιμετρικά προβλέπεται η ύπαρξη αστυνομικής παρουσίας.

Εμπλοκή στην όλη διαδικασία μπορεί να προκληθεί από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της λειτουργίας του χώρου από 500 περίπου κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίζονται με όσους είχαν καταθέσει αντίστοιχη προσφυγή κατά της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην περιοχή. Η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει την Παρασκευή.

Ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «προσωρινός» και θα δώσει τη θέση του σε μόνιμες εγκαταστάσεις ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων. Για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση ύψους 474 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέρος του ποσού θα διατεθεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.

Βεβαίως, το ποσό αυτό προορίζεται για πέντε συν δύο χρόνια. Τα 260 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 214 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

«Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό. Οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές»», είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κριτικάρουν έντονα την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό. Το Ποτάμι κάνει λόγο για πρόχειρο «αυτοσχεδιασμό», σημειώνοντας με καυστικό ύφος ότι «οι ιδεοληψίες και η καλοκαιρινή ραστώνη των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης δεν τους επέτρεψαν να ασχοληθούν με το μείζον εθνικό θέμα».

Επίθεση εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, προτρέποντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή